Toitumisnõustaja selgitab, mida kasulikku on peidus eri värvi sügisandides

Anne-Liise Verpson
Copy
Suure kaaliumisisaldusega kõrvits on hea vee ja soolade väljutaja ning tursete alandaja, mistõttu sobib see hästi südame- ja veresoonkonnahaiguste, põievaevuste ning podagra korral. Pildil Roosna-Alliku põhikooli õpilased kõrvitsasaagiga.
Suure kaaliumisisaldusega kõrvits on hea vee ja soolade väljutaja ning tursete alandaja, mistõttu sobib see hästi südame- ja veresoonkonnahaiguste, põievaevuste ning podagra korral. Pildil Roosna-Alliku põhikooli õpilased kõrvitsasaagiga. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Toitumisnõustaja Anneli Kõiv jagab soovitusi, kuidas valida kohalikest värvikirevatest sügisandidest toidulaulale need, millest on organismile enim kasu.

Oranžid, punased ja rohelised kodumaised viljad, nagu kõrvits, porgand, tomat, brokoli, spinat, lehtkapsas, punane peakapsas, sisaldavad kasulikke antioksüdante – karoteeni, lükopeeni, astaksantiini ja luteiini. Kõivu sõnul on nimetatud ühendid tugeva põletikuvastase toimega, aitavad vähendada südameveresoonkonna haiguste riski ning kaitsevad ka erinevate silmahaiguste, eriti kõrgemas eas tekkiva hallkae ja kollatähni kärbumise eest.

Kõik sinised, erkkollased ja lillad viljad sisaldavad rikkalikult põletikuvastaseid polüfenoole. Ühel nendest – kvertsetiinil – on ka allergiavastane mõju; lisaks leevendab see põieärritust ja ekseemi. «Nautige õunu, baklažaane, küdooniaid, graanaatõunu, ploome, pirne, viinamarju ja turgutage oma tervist,» ärgitab Kõiv sööma polüfenoolirikkaid vilju. Polüfenoolid aitavad ka vähendada tromboosiohtu ja langetada vererõhku, parandavad vereringlust ning vähendavad oluliselt rinna- ja jämesoolevähki haigestumise riski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles