Teadlased avaldasid, millise sümptomi märkamine aitab tuvastada koroonatõbe (2)

PM Tervis
Copy
Hiljutise uuringu kohaselt on eriti käte ja jalgade nahalööbed sageli esimesed ja ainsad koroonaviirusega nakatumise tunnused.
Hiljutise uuringu kohaselt on eriti käte ja jalgade nahalööbed sageli esimesed ja ainsad koroonaviirusega nakatumise tunnused. Foto: Shutterstock

Koroonapandeemia ajal on paljud inimesed muutunud valvsaks köha ja palaviku suhtes. Tegelikult võib olla hoopis nahk esimene koht, kus viirus endast märku annab.

Ajakirjas American Journal of Clinical Dermatology avaldatud teadustöö viitab sellele, et nahanähud ilmnevad igal viiendal koroonahaigel. Töö ühe autori, Los Angelese Lõuna-California ülikooli meditsiiniprofessori Daniel Gouldi sõnul peaksid arstid kasutama seda teavet nende patsientide tuvastamiseks, kellel ei ole muid sümptomeid.

Harvardi meditsiinikooli dermatoloogia abiprofessor, Massachusettsi haigla dermatoloog Esther Freeman kinnitas nahaleidude ilmnemist seoses koroonaviiruse levikuga ja sellest tingitud põletikuga organismis. Dr Freeman viitas lisaks sellele, et nahalööbe tüübi järgi on võimalik ennustada koroonatõve raskusastet. 

Värskelt avaldatud uurimustöös leiti, et punakas-lillakad muhud ehk «covidi varbad» olid sagedamini nendel patsientidel, kes põdesid haiguse kergemat vormi. Laiguline punakas või sinakas võrgutaoline lööve esines aga sagedamini neil koroonahaigetel, kellel kulges haigus raskemate sümptomitega.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles