Professor selgitab, millised tunnused viitavad emakakaelavähile ja kuidas seda ennetada

Marilin Vikat
, vanemtoimetaja
Copy
Papilloomviirus (HPV). Illustratsioon
Papilloomviirus (HPV). Illustratsioon Foto: Shutterstock

Eestis diagnoositakse emakakaelavähk ligi 170 naisel aastas ja selle tõttu sureb ligi 50. «Traagiliseks teeb need arvud see, et emakakaelavähk on ennetatav. Põhjamaades haigestub ja sureb selle tõttu 2–3 korda vähem naisi,» tõdeb Tartu Ülikooli epidemioloogiaprofessor Anneli Uusküla.

Eestis ja ka Balti riikides sarnaneb emakakaelavähki haigestumus enam Kesk-Aafrika kui arenenud riikidega, tõdeb Uusküla.

«On täiesti kindel, et Põhjamaade edu on tingitud efektiivsest emakakaelavähi sõeluuringu programmist. Keegi ei kahtle selles,» ütleb ta. Arenenud riigid on asunud emakakaelavähki elimineerima, milleks annavad professori sõnul võimaluse nii tõhus sõeluuring kui ka HPV ehk inimese papilloomviiruse vastase vaktsineerimise kasutamine riigis. «HPV-vaktsiin on väga efektiivne ja väga ohutu,» kinnitab Uusküla. Vaktsineerimine hoiab ära HPV-nakkuse ja pikas plaanis ka emakakaelavähi. «Eestis vaktsineeritakse alates 2018. aastast 12–14-aastaseid tüdrukuid ja see on suurepärane,» märgib Uusküla.

Soome, Austria ja Hispaania on väga lähedal säärasele haigestumismäärale – piiriks on neli vähijuhtu 100 000 naise kohta aastas –, mis väljendab haiguse väljatõrjutust riigist, põhjuseks mõlema ennetusmeetme, nii sõeluuringu kui ka vaktsineerimise edukas rakendamine.

Emakakaelavähi sümptomiteks on ebatavaline veritsus tupest, näiteks vahekorra ajal või pärast seda, menstruatsioonidevahelisel ajal, pärast menopausi. Selle kaebuse esinemisel tuleb pöörduda kontrolliks günekoloogi juurde.

Ilminguks võivad olla ka muud tunnused: valu, ebamugavustunne vahekorra ajal, ebameeldiv eritus tupest, valu alakõhus.

«On väga selge, et loetletud kaebused on ebaspetsiifilised – nad esinevad enamasti seotuna emakakaelavähist erineva haiguse või seisundi korral,» tõdeb Uusküla. Ta lisab: «Ärge oodake kaebuste tekkimist, osalege alati emakakaelavähi sõeluuringus, kui kutsutakse teid – teie sünniaasta naisi. Piisab, kui osaleda sõeluuringus üks kord viie aasta jooksul.»

Emakakaelavähk ei teki ilma HPV-nakkuseta, mis levib emakakaelale seksuaalvahekorra ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles