Tallinn kaasab insuldihaigete taastumisprotsessi sotsiaaltöötajad

PM Tervis
Copy
Taastusravi meeskonda kaasatud sotsiaaltöötaja annab sotsiaalhoolekandega seotud abi ning nõustab ja suunab nii patsienti kui ka tema lähedasi igapäevastes tegevustes.
Taastusravi meeskonda kaasatud sotsiaaltöötaja annab sotsiaalhoolekandega seotud abi ning nõustab ja suunab nii patsienti kui ka tema lähedasi igapäevastes tegevustes. Foto: Shutterstock

Lääne-Tallinna Keskhaigla (LTKH) ja viis Tallinna linnaosa katsetavad projekti käigus, kuidas insuldipatsiendi kiiremaks taastumiseks paremini meditsiini- ja sotsiaalsüsteemi ühitada, et sama lahendust kasutada edaspidi ka mujal Eestis.

Projektis «Katkematu raviteekonna loomine insuldi läbi teinud inimestele» kaasatakse igale patsiendile toeks tema linnaosa sotsiaaltöötaja. LTKH närvihaiguste kliiniku juhataja ja insuldiprojekti kliiniline juht dr Katrin Gross-Paju selgitas, et insuldi põhjustatud ajukahjustuse tõttu vajab inimene vastavalt sümptomitele ja nende raskusele väga erinevat abi. 

«Pärast üldseisundi stabiliseerumist on esmatähtis alustada taastusraviga, sest insuldi tagajärjel võib olla tekkinud jäsemete nõrkus või halvatus, samuti kõnehäire ja teised toimetulekut raskendavad häired,» ütles Gross-Paju. Ta lisas, et raviteenuste kõrval vajab insuldist taastuv inimene ka mitmesugust sotsiaalset abi ja tuge igapäevastes tegevustes.

Seetõttu peeti LTKH insuldiprojekti juhi Helin Pevkuri sõnul oluliseks kohe raviteekonna alguses kaasata igale patsiendile toeks insuldikoordinaator, kelleks on vastavalt patsiendi elukohale tema linnaosa sotsiaaltöötaja.

Insuldikoordinaator teab insuldi läbi teinud inimese meditsiinilisi vajadusi ning samas on tal teadmised vajalike sotsiaalteenuste kohta. Linnaosa sotsiaalhoolekande osakonna töötajana planeerib ta sotsiaalhoolekandega seotud abi ning nõustab ja suunab nii patsienti kui ka tema lähedasi. Nii saab teha operatiivselt vajalikke muudatusi inimeste kodudes ning kaasata vajalikud teenused, et rohkem patsiente saaks jätkata elu haiglate ja hooldusasutuste asemel kodus.

Insuldimeeskonda kuuluvad ka patsiendi perearst ja pereõde, kelle jälgimisele haiglaravilt koju naasnud patsient jääb. Perearstiga lepitakse kokku visiit ühe kuu möödudes tervisenäitajate kontrollimiseks.

Linnaosadest on LTKH koostööpartneriteks Põhja-Tallinn, Kristiine, Mustamäe, Haabersti ja Nõmme. Projekt kestab kuni 2021. aasta lõpuni ja seda rahastab Eesti Haigekassa. LTKH pilootprojektist saadav praktiline kogemus insuldipatsiendi puhul meditsiini- ja sotsiaalsüsteemi ühitamisest annab võimaluse rakendada sama lahendust edaspidi ka mujal Eestis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles