Arst-resident annab nõu: millal kutsuda kiirabi?

PM Tervis
Copy
Arst-resident Kelly Hiibus tõdeb, et iga erakorralise meditsiini arst peaks töötama kiirabis.
Arst-resident Kelly Hiibus tõdeb, et iga erakorralise meditsiini arst peaks töötama kiirabis. Foto: Erakogu.

Kiirabi pakub vältimatut abi. Ära kõhkle helistada 112, kui tunned, et sinu või kellegi teise elu on ohus, kirjutab erakorralise meditsiini esimese aasta arst-resident Kelly Hiibus Tartu ülikooli vilistlaste ajaveebis.

Kindlasti on vaja kutsuda kiirabi, kui:

  • süda on seiskunud,
  • hingamine on seiskunud,
  • liiklusõnnetuses on kannatanuid,
  • keegi on kõrgelt kukkunud või
  • enesetunne läheb kiiresti ja järsult halvemaks.

Kui sa pole kindel, siis helista oma perearstile või perearsti nõuandeliinile 1220.

EMO ja kiirabi töö on heitlik, kiire ja täis ootamatusi. Erakorralise meditsiini arsti ülesanne on võimalikult ruttu välja selgitada, kas patsiendi elu on ohus, ja seejärel patsienti aidata.

Kelly Hiibus lõpetas Tartu ülikooli arstiteaduse õppekava aastal 2020 ja astus samal aastal erakorralise meditsiini residentuuri. 

«Olen arvamusel, et iga erakorralise meditsiini arst peaks mõne aja töötama ka kiirabis, sest patsientide haiglaeelne käsitlus on sama oluline kui EMO-s tehtav,» tõdeb Hiibus.

«Seetõttu viis minu tee sel suvel mind tööle Tartu kiirabisse. Paar esimest kuud kiirabiarstina on olnud paras proovikivi, tunnen end taas kord nagu esimestel nädalatel EMO-s. Iga väljasõit on erinev, mõte peab töötama kiiresti ja kohanema igas olukorras. Suure osa tööst moodustavad ka sotsiaalsed olukorrad, kus tuleb olla leidlik ja loominguline,» ütleb Hiibus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles