Hollandi teadlased leidsid inimkehast uue elundi

PM Tervis
Copy
Arstid märkasid senitundmatut moodustist, kui uurisid eesnäärmevähki põdevaid haigeid täiustatud kompuutertomograafiga. Uuringu eel süstiti vereringesse radioaktiivset glükoosi, mis võimaldas kasvajaid paremini eristada. Nüüd nähti haigete ninaneelu tagaosas midagi täiesti uut, mis varem ei olnud esile tulnud.
Arstid märkasid senitundmatut moodustist, kui uurisid eesnäärmevähki põdevaid haigeid täiustatud kompuutertomograafiga. Uuringu eel süstiti vereringesse radioaktiivset glükoosi, mis võimaldas kasvajaid paremini eristada. Nüüd nähti haigete ninaneelu tagaosas midagi täiesti uut, mis varem ei olnud esile tulnud. Foto: Shutterstock

Kui varem oli teada, et inimesel eritab sülge kolm suuremat piirkonda, siis vähihaigete uuring paljastas ninaneelu tagant veel ühe suure, varem märkamata jäänud süljenäärmekogumi.

Väljaandes Radiotherapy and Oncology avaldatud uurimistöö autorite sõnul pole leitud moodustist kirjeldatud üheski varasemas anatoomiakäsitluses. Vastselt avastatud süljenäärmed on kindlaks tehtavad ainult uuemat tüüpi PSMA-PET/CT tehnikaga – vanemad moodused nagu ultraheli, arvutitomograafia ja magnetuuring ei anna nii täpset pilti, vahendab Novaator.

Uurijate sõnul tähendab avastus seda, et kiiritusravi tehes peavad arstid edaspidi vähihaigetel veel üht elundit silmas pidama, kuna süljenäärmed on kiirituse suhtes väga tundlikud ning kiiritusravi selles piirkonnas võib põhjustada patsientidele tüsistusi.

Süljenäärmed on osa inimese seedesüsteemist ja toodavad seedimiseks vajalikku sülge, millest suurem osa valmib kolmes peamises süljenäärmes inimese neelus, mandlite ja keele all. 

Vastleitud süljenäärmed paiknevad ninaneelu taga koljupõhimiku all.
Vastleitud süljenäärmed paiknevad ninaneelu taga koljupõhimiku all. Foto: Valstar et al. Radiotherapy and Oncology, 2020/ Science Alert
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles