Kogeluse teadlikustamise päeva tähistatakse tasuta filmiõhtuga

PM Tervis
Copy
«Kogelejad ootavad kaasinimestelt eelkõige mõistmist ja pisut kannatust, sest kogelejal võib mõtte väljaütlemine või lause lõpetamine võtta tavalisest veidi rohkem aega,» ütles EKÜ juhatuse liige Hardi Sigus.
«Kogelejad ootavad kaasinimestelt eelkõige mõistmist ja pisut kannatust, sest kogelejal võib mõtte väljaütlemine või lause lõpetamine võtta tavalisest veidi rohkem aega,» ütles EKÜ juhatuse liige Hardi Sigus. Foto: Shutterstock

22. oktoobril peetakse rahvusvahelist kogeluse teadlikustamise päeva. Kell 17.30 linastub sel puhul Tallinna kinos Sõprus Ryan Gieleni film «Minu ilus kogelus» (My Beautiful Stutter). Filmil on eestikeelsed subtiitrid ning kinoseanss kõigile tasuta.

Film jälgib viit 9-18 aastast Ameerika noort, kes kogelevad. Kiusamist ja stigmatiseerimist kogenud noored kohtuvad New Yorgis kogeluse ühingu mängulises kunstiprogrammis. Kursusel osalevad noored, kellest osa on olnud enesetapu äärel, teised elus tagasi tõmbunud, väsinud sujuva kõne otsimisest, sotsiaalsest survest mitte kogeleda või on lihtsalt otsustanud vaikida. Aasta kestva programmi jooksul näeme noorte uskumatut muutumist ning seda, mis toimub, kui nad saavad aru, et kogelemine on okei.

Filmile järgneb lühike vestlusring, kus Eesti kogelejate ühingu (EKÜ) liikmed räägivad endi kogemustest ja vastavad filmis üleskerkinud küsimustele.

Igal aastal 22. oktoobril korraldavad rahvuslikud kogelejate ühingud üle maailma üritusi, et suurendada inimeste kogeluse alast teadlikkust.  

«Rahvusvahelise kogeluse teadvustamise päeva mõte on muuta maailm selliseks, kus mõistetakse, aktsepteeritakse ja toetatakse inimesi, kes kogelevad,» võttis EKÜ juhatuse liige Hardi Sigus kokku ettevõtmise eesmärgi.

Üks protsent täiskasvanud elanikkonnast kogeleb, laste hulgas ulatub see neljani. Kogelus on kõne voolavuse häire, mille puhul inimene, teades, mida ta öelda tahab, ei suuda seda kohe teha hääliku, silbi või sõna tahtmatu korduse, venituse või blokeeringu tõttu.

Kogelus ei ole intellektuaalne puue, tegemist on üksnes kõnetakistusega. Kõneteraapia aitab kogelejal saavutada kontrolli oma kõne üle.

«Kogelejad ootavad kaasinimestelt eelkõige mõistmist ja pisut kannatust, sest kogelejal võib mõtte väljaütlemine või lause lõpetamine võtta tavalisest veidi rohkem aega,» ütles Hardi Sigus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles