Teadlased leidsid Alzheimeri tõvele lahenduse külma vee abil (1)

PM Tervis
Copy
Illustratiivsel pildil taliujuja Pirita TOP-i sadamas.
Illustratiivsel pildil taliujuja Pirita TOP-i sadamas. Foto: Madis Sinivee/ Eesti Meedia/ Scanpix

Külmas vees ujumine võib kaitsta aju degeneratiivsete haiguste, sealhulgas dementsuse ja Alzheimeri tõve eest, vahendab Novaator.

Cambridge'i Ülikooli teadlased olid varasemalt uurinud hiirtega tehtud katsetes külmast tingitud niinimetatud šokivalku RBM3, mille tekkimine aitas organismis taasluua ühendusi ajurakkude vahel ning seeläbi aeglustada neurodegeneratiivsete haiguste kulgu ja võib-olla ka takistada selliste haiguste arenemist.

Nüüd tulid aga teadlastele appi ujujad, kes olid vabatahtlikult nõus inimkatseteks oma kehatemperatuuri langetama 35 kraadini – kontollrühma ujujate kehatemperatuuri ei alandatud. Uuringu käigus testis teadusrühm külmas vees ujujaid 2016., 2017. ja 2018. aasta talvel ning tulemustest selgus, et madala kehatemperatuuriga inimestel tõusis RBM3-valgu hulk märkimisväärselt – samas ühelgi kontrollrühma ujujal selle valgu hulk kehas ei tõusnud.

Teadusrühma juht Giovanna Mallucci rääkis BBC-le, et sellest uuringust ei saa küll üheselt järeldada, et Alzheimeri tõve saab ravida talisuplust harrastades ja kehatemperatuuri langetades, küll aga tuleks jätkata uuringuid šokivalgu toime kinnitamiseks, et peatselt luua valku tekitav ravim, mis aitaks aeglustada või peatada ajutegevuse taandarengut.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles