UURING ⟩ Tuntud põletikuvastane ravim vähendas kriitilises seisus Covid-19 patsientide suremust

PM Tervis
Copy
Ravim pärsib tsütokiinide tormi.
Ravim pärsib tsütokiinide tormi. Foto: Cecilia Fabiano/zumapress.com/Scanpix

Teadlased uurisid vähiravis kasutatava põletikuvastase ravimi totsilizumabi toimet Covid-19 patsientidel. Erinevalt steroididest, mis pärsivad immuunsüsteemi laiemalt, pärsib totsilizumab ainiti põletikku soodustava tsütokiini interleukiin 6 (IL-6) retseptorit.

JAMA teadusajakirjas avaldatud uuringus ilmnes, et kui totsilizumabi manustati esimese kahe päeva jooksul pärast intensiivravi osakonda vastu võtmist, oli suremus 10 protsenti madalam kui patsientidel, kelle ravi ei hõlmanud totsilizumabi. 

«Tosilizumabi on mitu aastat kasutatud tsütokiinide vabanemise sündroomina tuntud seisundi raviks, mida võib täheldada vähipatsientidel, kes saavad teatud tüüpi immunoteraapiat,» ütles uuringu vanemautor dr David E Leaf. «Covid-19 taustal on täheldatud, et suur osa haigestumusest ja suremusest võib tuleneda meie enda keha põletikulisest reaktsioonist viirusele.»

Monoklonaalne antikeha totsilizumab on praegu heaks kiidetud reumatoidartriidi ja hiidrakulise arteriidi – suuri veresooni mõjutava põletikulise seisundi – raviks. Seda manustatakse ka vähipatsientidele, kes on saanud antigeeni retseptorite ravi (CAR-T), mis tõukab immuunsüsteemi vähirakke ründama, kuid võib põhjustada ka toksilisi kõrvaltoimeid tsütokiinide vabanemise sündroomi tõttu.

Totsilizumabi positiivne mõju ellujäämisele oli vanuse, soo ja haiguse raskusastme lõikes ühtlane. Ilmnes ka, et kiirema haiguse kuluga patsiendid, kelle sümptomite ilmnemisest kuni intensiivraviosakonda jõudmiseni läks kolm päeva või vähem, said totsilizumabist rohkem kasu kui aeglasema haiguse trajektooriga patsiendid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles