Ägedate tervishäiretega lastele hakkab arstiabi osutama koduarstibrigaad

PM Tervis
Copy
Kiirabi.
Kiirabi. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Tallinnas alustab 30. oktoobrist koduarstibrigaad, mis hakkab nädalavahetusel ehk reedest pühapäevani ja riigipühadel teenindama eeskätt ägedate tervisehäiretega lapsi vanuses 0-8 eluaastat.

Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuvaldkonda juhtiv abilinnapea Betina Beškina nentis, et linn hakkab pakkuma võimalust saada esmatasandi arstiabi kodustes tingimustes, juhul kui vanemal ei ole olnud haigestunud lapsega võimalik perearsti juurde minna. «Paraku ei ole kiire arstiabi lastele alati kättesaadav, sageli ei pruugi perearstid teha või jõuda koduvisiidile ning nädalavahetuseti ei ole ka perearstidel vastuvõttu. Lapsevanemana on ilmselt paljud kogenud olukorda, kus ootamatu või ägeneva tervisehäire korral on esmane reaktsioon pöörduda kas EMOsse või kutsuda kiirabi. Koduarstibrigaadi sihtrühmaks on need ägedate tervisehäiretega lapsed, kes samas ei vaja kiireloomulist vältimatut abi,» selgitas Beškina. Koduvisiite tegev koduarstibrigaad vähendaks ka kiirabi töökoormust ja leevendaks erakorralise meditsiini osakondades ülekoormust. 

SA Tallinna Lastehaigla EMOsse pöördub päevas keskmiselt 75 last, haigestumuse kõrgperioodil märgatavalt rohkem. Tallinna kiirabil oli läinud aastal laste (0-18 aastat) visiite 7868, neist 21 protsenti kuni kaheaastaste laste juurde. Ühtlasi selgub Tallinna kiirabi statistikast, et suurem osa väljakutsetest ja juhtumitest ei vaja siiski vältimatut kiirabiteenust.

Abilinnapea sõnul on tegemist katseperioodiga, kus uut tervishoiuteenust testitakse. 

Testperioodil saab koduarsti Tallinnas välja kutsuda Tallinna kiirabi dispetšeri telefonilt 697 1145 reedel, laupäeval ja pühapäeval ning riigipühadel kella 12–20. Dispetšer selgitab välja arsti kutsumise põhjuse, lapse vanuse, elukoha ja objektiivse põhjuse, miks lapsevanem ei saa ise lapsega arsti juurde minna. Arst tuleb päeva jooksul vastavalt visiitide laekumisele. Kui visiite hakatakse registreerima kell 12.00, siis kojukutseid tegema kella 14.00st.

Väljakutseid hakkab teenindama Tallinna kiirabi ja Tallinna lastehaigla koostöös spetsiaalne arstibrigaad, kuhu kuulub arst-pediaater või üldarst ning erakorralise meditsiini tehnik. Koduarstibrigaadi arstil on õigus välja kirjutada ka retsepte.

Selleks, et tagada meedikute ja patsientide turvalisus koroonaviiruse ajal, on koduarstibrigaad visiite tehes täiskaitsevarustuses.

Tallinna lisaeelarves on koduarstibrigaadi teenusele planeeritud 60 000 eurot. Koduarstibrigaadi projekti koordineerib SA Tallina Lastehaigla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles