Teadlased: teatud vaktsiinikandidaadid võivad suurendada HIV-ga nakatumise riski

PM Tervis
Copy
Immuunsüsteemi rakud ründamas HIV-d.
Immuunsüsteemi rakud ründamas HIV-d. Foto: Shutterstock

Rühm teadlasi toonitab, et vähemalt neli praegust kliinilistes uuringutes olevat potentsiaalset koroonavaktsiini hõlmavad komponenti, mis võib suurendada riski nakatuda HIV-ga.

Üks nendest vaktsiinikandidaatidest läbis augustis teise faasi uuringu ja Venemaal ning Pakistanis on see läbimas kolmanda faasi uuringut, vahendab Live Science.

Hoiatus pärineb teadlaste meeskonnalt, keda juhib Susan Buchbinder, California ülikooli professor, kes juhib HIV-i ennetamise uuringuid San Francisco rahvatervise osakonnas.

Meeskond koges sarnast probleemi omal käel, proovides välja töötada HIV vaktsiini. Nende 20-aastase uurimistöö järel valmistas kõige lootustandvam vaktsiinikandidaat pettumuse, jättes mõned patsiendid haiguse suhtes veelgi haavatavamaks. Nad jagasid teadusajakirjas The Lancet oma hoiatavat lugu.

«Oleme mures, et Ad5 vektori kasutamine immuniseerimiseks SARS-CoV-2 vastu võib vaktsiini saanud meeste seas sarnaselt suurendada HIV-i omandamise riski,» kirjutasid nad.

Vaktsiinid vajavad teatud tüüpi «sõidukit», et viia need vajalikesse kohtadesse. Seda nimetatakse vektoriks ja just see vaktsiini komponent tekitab muret.

Mitmed koroonaviiruse vaktsiinikandidaadid kasutavad nende vektoritena adenoviiruseid. Näiteks ühes uuringus kasutatakse geneetiliselt muundatud adenoviirust koroonaviiruse ogavalkude geenikoodi edastamiseks, et meie immuunsüsteem saaks selle selgeks õppida ja seega SARS-COV-2 sissetungijana ära tunda.

Adenoviirused on niinimetatud külmetushaiguste tekitamise kõrval tavaliselt kahjutud ning teistes vaktsiinides on edukalt kasutatud nende erinevaid modifitseeritud versioone ilma tõenditeta HIV riski suurenemisest.

Kuid neli koroonaviiruse kandidaatvaktsiini kasutavad vektorit nimega Ad5 (rekombinantne adenoviirus-tüüp 5) – just see põhjustas probleeme HIV vaktsiiniga.

Kümme aastat tagasi, kui Buchbinder ja tema kolleegid üritasid välja töötada HIV vaktsiini, selgus kahest uuringust, et osalenud meestel hoopis tõusis risk HIV-ga nakatuda, eriti kui nad olid Ad5-ga nakatunud ka juba varem.

Ehkki selle taga olev mehhanism on endiselt ebaselge, viitab üks 2008. aasta uuring, et see võib olla seotud immuunsüsteemi suurenenud aktivatsiooniga, saates HIV ette rohkem rakke, mida sihtmärgiks võtta.

2014. aastal soovitas immunoloog Anthony Fauci juhitud meeskond olla ettevaatlik selle vektori kasutamisel vaktsiinides HIV levimusega piirkondades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles