Uuringus selgus, kui suur osa Eesti inimestest usaldaks apteekrit vaktsineerijana

PM Tervis
Copy
Vaktsineerimine
Vaktsineerimine Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Turu-uuringute ASi uuringust selgus, et kui apteeker on saanud vastava väljaõppe, siis usaldaks teda vaktsineerijana 84 protsenti Eesti elanikest, kes toetavad vaktsineerimist.

Kehtiva seadusandluse kohaselt tohivad apteekides vaktsineerida vaid tervishoiuteenuse osutajad, näiteks meditsiiniõed, mitte aga apteekrid. «Usume, et kui vajaliku väljaõppe läbinud apteeker saaks tulevikus vaktsineerida, siis muutuks vaktsineermine Eestis kättesaadavamaks. Näiteks tänavu saab gripi vastu vaktsineerida kaheksas linnas ja kokku 30 apteegis kuue nädala jooksul. Seega saame vaktsineerimist pakkuda piiratud ajavahemikul, kuid tulevikus võiks seda teha terve gripihooaja vältel. Lisaks loodame, et järgmistel aastatel jätkub vaktsiini kõigile soovijatele. Inimeste tagasiside põhjal teame, et tegelik nõudlus apteegis vaktsineerimise järele on igal pool suur ning seda võimalust tuleks laiendada üle Eesti,» sõnas Apotheka teenuste juht Ly Rootslane.

Uuringust järeldus, et 86 protsenti Eesti elanikkonnast pooldab vaktsineerimist. Vaktsineerimise kättesaadavust hindas heaks või üsna heaks 80 protsenti vastajatest. Noorem osa elanikkonnast hindab kättesaadavust lausa väga heaks. Võrreldes eestlastega oli mitte-eestlaste, Kirde-Eesti ja suurte linnade (Narva, Kohtla-Järve) elanike hulgas keskmisest rohkem neid, kelle arvates võiks vaktsineerimine olla paremini kättesaadav.

Küsimusele, milliseid vaktsiine soovitakse apteegis teha, vastas 52 protsenti, et kõiki vaktsiine, mida seal on võimalik teha. 22 protsenti tõi välja gripivaktsiini ja 12 protsenti reisivaktsiinid.

Küsiti ka seda, et kui koroonavaktsiin muutub kättesaadavaks, kas inimesed laseksid end selle vastu vaktsineerida apteegis. Uuringust tuli välja, et 52 protsenti vastajatest teeks koroonavaktsiini apteegis.

Turu-uuringute AS viis läbi küsitluse «Vaktsineerimine. Eesti elanikkonna hoiakud ja käitumine» käesoleva aasta sügisel ja seal osales üle 1000 vastaja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles