Soome teadlased tuvastasid lihtsa viisi, kuidas parandada laste immuunsust

PM Tervis
Copy
Kokkupuude loodusega tugevdab immuunsüsteemi.
Kokkupuude loodusega tugevdab immuunsüsteemi. Foto: Shutterstock

Kui anda lasteaialastele võimalus kuu aega metsapinda jäljendaval lapil mängida, võib see parandada lastel võimet haiguste vastu võidelda, selgub Helsingi ülikooli teadlaste Science Advances teadusajakirjas avaldatud uuringust.

Soomes lõid lasteaiatöötajad murulapi, kuhu istutasid metsa pinnakattetaimi nagu kanarbikku ja mustikaid, vahendab ERR. Kui lapsed said lühikest aega sel metsalapil mängida ja istutuskastides kasvavaid taimi hooldada, paranesid nende tervisenäitajad ja bakterikooslus soolestikus oli muutunud rikkalikumaks. 

Katselappidel mänginud lapsi võrreldi ka tavalistes lasteaedades asfaldil, sillutisel ja kruusal mängivate lastega. Võrreldes viimastega oli metsalapil mänginud kolme-, nelja- ja viie-aastastel lastel veres rohkem T-rakke ja muid hea immuunsuse näitajaid ning seda juba pärast 28 päeva uues keskkonnas mängimist.

Helsingi ülikooli keskkonnateadlase Marja Roslundi sõnul ilmnes, et metsa meenutaval murulapil mänginud laste soolestik oli sarnane nende laste soolestikule, kes käivad looduses või metsas iga päev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles