Teadlased avastasid verest seose toitumise ja suurema vähiriski vahel

PM Tervis
Copy
Vähirakud
Vähirakud Foto: Shutterstock

Rahvusvaheline teadlaste meeskond on tuvastanud otsese molekulaarse seose liha- ja piimatoodete põhise toitumise ning veres tekkivate antikehade vahel, mis tõstavad vähktõve tekkimise riski.

See seos võib selgitada vähktõve kõrgemat esinemissagedust nende seas, kes tarbivad suures koguses piimatooteid ja punast liha, sarnaselt kõrge kolesteroolitaseme ja südamehaiguste riski suurenemisega, vahendab Medical Xpress.

Neu5Gc on suhkrumolekul, mida leidub imetajate kudedes, kuid mitte kodulindudes ega kalades. Inimestel tekivad Neu5Gc vastu antikehad imikueas, kui nad puutuvad esimest korda kokku piima- ja lihatoodetega. Kuigi on teada, et nende antikehade rohkus toob kaasa suurema vähiriski, eriti pärasoolevähi oma, pole antikehade ning liha- ja piimatarbimise vahel otsest seost leitud.

Uuringut juhtis dr Vered Padler-Karavani Tel Avivi ülikooli biomeditsiini ja vähiuuringute instituudi raku-uuringute ja immunoloogia osakonnast. 

Uuringu jaoks kasutasid teadlased Prantsusmaal korraldatud ulatusliku riikliku toitumisuuringu NutriNet-Santé andmeid. Meeskond mõõtis ka Neu5Gc suhkru kogust erinevates piima- ja lihatoitudes, mis levinud prantslaste menüüs, ja arvutas Neu5Gc päevase tarbimise 19 621 täisealisel, kes teavitasid oma toidukogusest mitme päeva jooksul interneti vahendusel.

Seejärel võttis uurimisrühm esindusliku valimi, 120 uuringus osalejat, ja testiti Neu5Gc vastaste antikehade taset nende veres.

Nende leidude ja Prantsusmaal toodetud erinevates toiduainetes esineva Neu5Gc suhkrutaseme analüüsimise põhjal lõid dr Padler-Karavani ja tema meeskond indeksi nimega Gcemic index. See indeks reastab toidud, mille liigne tarbimine võib põhjustada antikehade taseme tõusu — ja potentsiaalselt ka vähiriski suurenemist.

«Leidsime olulise seose punase liha ja juustude kaudu Neu5Gc suure tarbimise ning vähiriski tõstvate antikehade kõrgema taseme vahel,» ütleb dr Padler-Karavani. «Aastaid on püütud sellist seost leida. Suutsime esimest korda leida molekulaarse seose tänu antikehade mõõtmiseks kasutatud meetodite täpsusele ja Prantsuse toitumisuuringu üksikasjalikele andmetele.»

Uuring ilmus teadusajakirjas BMC Medicine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles