Arst selgitab, milliseid haigusi põhjustab alkohol ja kas naised jäävad kiiremini purju

PM Tervis
Copy
Riiklikus RAND Corporationi tehtud uuringus leiti, et üleüldine alkoholi tarbimise sagedus kasvas vanemate kui 30-aastaste täiskasvanute seas eelmise aastaga võrreldes 14 protsenti.
Riiklikus RAND Corporationi tehtud uuringus leiti, et üleüldine alkoholi tarbimise sagedus kasvas vanemate kui 30-aastaste täiskasvanute seas eelmise aastaga võrreldes 14 protsenti. Foto: Shutterstock

Alkohol põhjustab üle 200 haiguse, tõdeb Ida-Tallinna keskhaigla gastroenteroloog Anastassia Nedbalskaja. Millised probleemid võivad tekkida ja kuidas neist hoiduda?

Tervise Arengu Instituudi andmetel tarvitab Eestis alkoholi umbes 83 protsenti täiskasvanutest. Neist kolmandik on liigtarvitajad, kelle seas on 60 000 alkoholisõltlast. 

«Alkohol põhjustab üle 200 haiguse: psüühika- ja käitumishäireid, alkohoolset maksakahjustust, pankreatiiti ehk ägedat kõhunäärmepõletikku, soodustab südameveresoonkonnahaiguste ja vähkkasvajate teket, võib põhjustada närvikahjustusi, alkohoolset polüneuropaatiat (eripärast kõnnakut), meestel erektsioonihäireid ja impotentsust, naistel raseduse ajal loote väärarenguid. Kõige rohkem põhjustab see aga ikkagi maksakahjustusi alates rasvmaksast maksavähini,» loetleb dr Nedbalskaja ajakirjas Tervise Meeter.

Kuidas mõjub maksale?

«Alkoholdehüdrogenaas on alkoholi lõhustav ensüüm. Erinevatel inimestel on selle ensüümi toime erinev. Naistel toodab maks alkoholi lõhustavat ensüümi vähem kui meestel. Naistel areneb seega maksakahjustus ka kiiremini. Naised ei jää mitte ainult kiiremini purju, vaid ka alkoholi mõju kestab neil kauem. Kuna naised on tavaliselt meestest väiksemad, on nende organismis rohkem rasva ja vähem vedelikku, mistõttu on joodud alkoholi kontsentratsioon naise organismis suurem,» selgitab dr Nedbalskaja. «Ei ole kindlat aega, mille jooksul tekib maksakahjustus. Tsirroos tekib kaheksa kuni kümne aastaga, kui inimene püsivalt alkoholi tarbib: näiteks iga päev vähemalt kuus ühikut puhast alkoholi.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles