Pereõe roll on kasvanud: iga tervisemurega enam arsti juurde ei jõua (1)

PM Tervis
Copy
Õed, kes lisaks õe õppele on läbinud ka spetsialisti- või magistriõppe, on pädevad näiteks patsiente iseseisvalt vastu võtma ja jälgima, andma hinnanguid patsiendi terviseseisundile, suunama vajadusel kolleegi vastuvõtule ja pikendama retsepte.
Õed, kes lisaks õe õppele on läbinud ka spetsialisti- või magistriõppe, on pädevad näiteks patsiente iseseisvalt vastu võtma ja jälgima, andma hinnanguid patsiendi terviseseisundile, suunama vajadusel kolleegi vastuvõtule ja pikendama retsepte. Foto: Shutterstock

Mujal maailmas on üsna tavaline, et iga murega arsti juurde ei pääsegi ning vaikselt võib seda kohata ka Eestis. Õed võtavad arstidelt üha rohkem ülesandeid üle. Lisaks aitab pereõdede kasvav roll vähendada perearstikriisi. 

«Patsiendid, kes olid harjunud nägema õde perearstiga ühes kabinetis, imestasid perearsti vahetamise järel, et õde ei assisteerigi arsti, vaid teeb iseseisvaid vastuvõtte,» kirjeldab Confido pereõde Hille Alamaa olukorda, mis oli mõned aastad tagasi üsnagi tavaline. 

«Mõnedel patsientidel on kinnistunud arusaam, et ainult arst saab neid aidata, kuid kui patsiendil on juba kord pereõega positiivne kogemus, siis tekib ka suurem usaldus pereõe vastu,» kinnitab Alamaa.  

Pereõdede pädevus on tänapäeval väga heal tasemel, sest lisaks kolme ja poole aastasele teoreetilisele ja praktilisele õppele on pereõdedel ka kohustus igal aastal osaleda 60 tunni ulatuses tööga seotud kursustel, seminaridel või konverentsidel. 

Pereõde kui orkester 

Õde Alamaa sõnul võiks õdede vastutusala olla veelgi suurem, kui see täna juba on.  «Õde oskab hinnata, kas patsient on haige ja peab jääma koju, kuid töövõimetuslehe avamise luba pereõel veel ei ole,» toob Alamaa esile ühe õiguse, mis võiks õdesid usaldades perearstide koormust veelgi vähendada.  

Juba praegu võib pereõde pidada orkestriks, sest tema tegevuste loetelu on mitu lehekülge pikk. Eelkõige on pereõdede igapäevaseks tööks patsientide nõustamine ja tervise hoidmine. «Paljudes perearstikeskustes on töö korraldatud selliselt, et esmane kontakt on pereõega. Nõustamine toimub nii telefoni teel kui otsekontaktina. Pereõde teeb esmase triaaži, kui tõsine on probleem ja kes on pädev patsiendi probleemiga tegelema,» kirjeldab Alamaa.  

Pereõe töövaldkonnad on lühidalt ära tuues järgmised.  

  • Tervise edendamine (füüsiliste ja vaimsete tegevuste määratlemine, elustiili hindamine, stressi tase, kehaline liikumine, toitumine). 
  • Haiguste ennetamine (riskitegurite hindamine, immuniseerimine). 
  • Õendusabiteenuste osutamine. 
  • Ägeda tervisehäirega patsiendile abi osutamine oma pädevuse piires. 
  • Krooniliste haigustega patsientide seisundi jälgimine, nõustamine ja vajadusel perearsti vastuvõtule suunamine. 
  • Dokumenteerimine ja arvete avamine/lõpetamine. Dokumenteerida tuleb nii patsiendi kaebused, haigestumise aeg kui ka patsiendile antud soovitused. 

Pereõe vastuvõtu konkreetsemaks kirjeldamiseks on tegevusi tõeliselt palju. Alamaa sõnul kuulub pereõe tegevuste hulka vererõhu mõõtmine, nägemis- ja kuulmisteravuse kontroll ning kopsude ja südametöö hindamine. Samuti mõõdab pereõde vastuvõtul näiteks patsiendi kaalu, pikkust ja kehamassiindeksit. Tuleb hinnata ka patsiendi elustiili ja rühti, vaadelda naha, limaskesta ja lümfisõlmede seisundit, hinnata patisendi valu ja palju muud. 

Igapäevaselt hindavad pereõed ka abivajajate haavu, seovad neid, sealhulgas ka põletushaavu, eemaldavad haavaniite ja loputavad kõrvu. Sügisese viiruste kõrgperioodi tõttu on näiteks pereõdedel momendil rohkelt tööd gripi vastu vaktsineerimistel. Muuhulgas annavad õed esmaabi ja jälgivad vastsündinute tervist. 

Veel kuuluvad pereõdede pädevusse vereanalüüside teostamine, nende määramine ja tõlgendamine. Suur roll on pereõdedel ka sõeluuringute läbiviimisel. 

Pereõed peavad olema ka teadlikud ja oskama vormistada erinevaid dokumente:     

  • mootorsõidukijuhi tervisetõendi dokumentide vormistamine; 
  • relvaloa taotleja tervisetõend; 
  • tervisetõendid töökohale; 
  • saatekirjade täitmine ja vormistamine koduõendustöötajale; 
  • kordusretseptide väljastamine patsiendile (retseptiõigusega õed); 
  • abivahendi tõendi väljaandmise õigus. 
Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles