Professor räägib, miks veresooned ummistuvad

PM Tervis
Copy
Tartu Ülikooli vasoloogia professor ja meditsiinilise biokeemia vanemteadur Jaak Kals
Tartu Ülikooli vasoloogia professor ja meditsiinilise biokeemia vanemteadur Jaak Kals Foto: Erakogu

28. oktoobril kell 16.15 peab vasoloogia professor Jaak Kals Tartu Ülikooli aulas inauguratsiooniloengu «Vallatud kurvid ehk Miks veresooned ummistuvad?». 

Professor Jaak Kals annab inauguratsiooniloengul ülevaate enamlevinud veresoontehaiguste tähtsusest, uudsetest aspektidest ja lahendamist vajavatest probleemidest nii kirurgi kui ka teadlase vaatenurgast. Samuti räägib ta Tartu Ülikoolis tehtavast veresoontealasest teadustööst. Inauguratsiooniloengust tehakse ka veebiülekanne, mida saab jälgida videoportaali UTTV vahendusel.

Veresoontehaigused on maailmas surmapõhjuste seas esikohal. Seepärast on nende ennetamine, varajane diagnostika ja kõrgetasemeline ravi üliolulised.  Eestis on suremus veresoontehaigustesse kahanemas, kuid olukorda on vaja veelgi parandada, et jõuda maailma edukaimate riikidega samale tasemele. 

Jaak Kalsi sõnul esineb veresoontekirurgia patsientidel väga tihti tõsiseid südame- ja veresoonkonna ning jäsemete tüsistusi. «Nende vältimiseks on kirurgia kõrval hädavajalikud jätkusuutlik ja motiveeritud teadlaskond ning kvaliteetsed teadusuuringud leidmaks uusi haigusmarkereid ja ravi sihtmärke,» selgitas ta. 

Professor Kals juhib veresoontehaigustele keskendunud uurimisrühma, mille eesmärk on tuvastada haiguseelseid muutusi, kirjeldada haiguse uusi tekkemehhanisme ning katsetada veresoonte kaitsmise võimalusi ja veresoonte rolli haigusriski hindamisel. Ta on täiendanud end teadustöös ja kliinilises praktikas mitme Euroopa ülikooli ning haigla juures, nt Cardiffis, Cambridge’is ja Uppsalas. 2012. aastal anti talle Vabariigi Presidendi noore teadlase preemia.  

Jaak Kals on lõpetanud 2001. aastal Tartu Ülikooli arstiteaduskonna ja kaitsnud 2007. aastal samas doktoritöö. Alates 2004. aastast on Kals pidanud Tartu Ülikoolis teaduri, lektori, vanemteaduri ja dotsendi ametit. Pärast residentuuri lõpetamist 2011. aastal on ta töötanud Tartu Ülikooli kliinikumis veresoontekirurgia arst-õppejõuna ja 2019. aastal valiti ta vasoloogia professoriks.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles