Uuring: 21 aastat vaatlusi kinnitas pikaaegsete sõprussuhete olulisust (1)

PM Tervis
Copy
Uganda rahvuspargi šimpansid omakeskis aega veetmas.
Uganda rahvuspargi šimpansid omakeskis aega veetmas. Foto: Ronan Donovan / SWNS/ Scanpix

Kui siiani arvasid teadlased, et pikaaegsete sõprussidemete ja positiivsete suhete olulisus on omane vaid vanematele inimestele, siis uuringust selgus, et ka šimpansid valivad sõpru inimestega sarnastel põhimõtetel.

Harvardi ülikooli teadlaste uuring tugines Uganda rahvuspargis tehtud vaatlustele aastatel 1995–2016, mil kokku 78 000 tunni jooksul vaadeldi 21 šimpansit vanuses 15–58 eluaastat, vahendab Novaator.

Andmete analüüsist selgus, et šimpansitel olid inimestega sarnased käitumismustrid: vanemad šimpansid eelistasid aega veeta pikaaegsete sõpradega, seevastu noorematel šimpansitel oli rohkem ühepoolseid sõprussuhteid – üks šimpans eelistas teise kõrval istuda, kuid teine seda teha ei soovinud.

Sotsioemotsionaalse valiku teooria kohaselt eelistab inimene vananedes positiivseid suhteid, kuna ollakse teadlikud mingil momendil elu lõppemisest ning just seetõttu soovitakse aega võimalikult hästi veeta. Uuringu ühe autori, Richard Wranghami sõnul on väga tõenäoline, et šimpansites toimub elu lõplikkuse mõtestamise asemel midagi muud, mis muudab nad vananedes positiivsemaks ja paneb hoidma pikaaegseid sõprussuhteid.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles