Suures uuringus ilmnes, kellel kaovad koroonaviiruse antikehad varem

PM Tervis
Copy
Koroonaviiruse antikehad ei ole ajas stabiilselt püsivad.
Koroonaviiruse antikehad ei ole ajas stabiilselt püsivad. Foto: Cati Cladera/EPA/Scanpix

Asümptomaatilised koroonaviirusega nakatunud kaotavad tuvastatavad antikehad varem kui inimesed, kellel on esinenud Covid-19 sümptomeid, selgus täna avaldatud Suurbritannias ühest suuremast koroonauuringust.

Londoni Imperial kolledži ja turu-uuringufirma Ipsos Mori järeldused näitavad, et antikehade kadu oli 18–24-aastastel aeglasem kui 75-aastastel ja vanematel, vahendab Medical Xpress.

Suurbritannia valitsuse tellitud ja Imperialis teisipäeval avaldatud uuring näitab, et inimeste immuunvastus Covid-19 suhtes väheneb pärast nakatumist aja jooksul. Antikehadega inimeste arv langes ligikaudu kolmekuulise perioodi jooksul 26,5 protsenti.

Kuid uuringusse kaasatud teadlased hoiatasid, et inimeste pikaajalise antikehareaktsiooni kohta viirusele on veel palju teadmata.

«Jääb selgusetuks, millist immuunsuse taset antikehad pakuvad või kui kaua see immuunsus kestab,» ütles Paul Elliott Imperiali rahvatervise koolist.

«Me ei tea veel, kas see jätab need inimesed uuesti nakatumise ohtu viirusega, mis põhjustab Covid-19, kuid on hädavajalik, et kõik järgiksid juhiseid, et vähendada riski endale ja teistele,» ütles üks uuringu juhtivautoreid Helen Ward.

Uuringus osales 365 000 juhuslikult valitud täiskasvanut, kes tegid kodus 20. juunist kuni 28. septembrini kolm sõrmeotsast võetavat vereproovi, millest tuvastati koroonaviiruse antikehad.

Uuringuga saab lähemalt tutvuda MedRxiv lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles