Uuringust selgusid suitsetamisest loobumise ja dementsusriski languse seosed

PM Tervis
Copy
Suitsetamine.
Suitsetamine. Foto: Eero Vabamägi

Hinnanguliselt kasvab dementsete isikute arv maailmas igal aastal ligi 10 miljoni võrra. Seepärast on oluline välja selgitada välditavaid dementsuse riskitegureid ja neid sobivalt mõjutada, kirjutab Eesti Arst.

Jaapani uurijad jälgisid uuringus 12 489 üle 65-aastast isikut 5,7 aasta jooksul. Uuringusse kaasamisel täitsid vaatlusalused ankeedi, kus märkisid oma suitsetamisharjumused. Andmeid nende vaimse tervise kohta koguti vastavatest andmebaasidest.

Vaatlusalustest 59,6% polnud kunagi suitsetanud, 13,8% olid suitsetajad ja 26,6% olid uuringusse kaasamise ajaks suitsetamisest loobunud. Jälgimisperioodi lõpuks oli 1110 (8,1%) isikul kujunenud dementsus. Võrreldes mittesuitsetajatega oli suitsetajatel 50% võrra suurem dementsuse kujunemise risk.

Dementsuse risk võrreldes mittesuitsetajatega oli 30% võrra suurem isikutel, kel oli suitsetamisest loobumisest möödunud vähem kui kolm aastat. Samas jäi isikutel, kel oli suitsetamisest loobumisest möödunud kolm või enam aastat, dementsuse risk mittesuitsetajatega samale tasemele.

Autorite hinnangul on dementsuse riski vähendamiseks oluline veenda vanemaealisi isikuid suitsetamisest loobuma. Selle positiivne mõju ilmneb juba kolme aasta möödudes. Peale selle vähendab suitsetamisest loobumine oluliselt ka insuldi ja südame-veresoonkonna haiguste riski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles