Eesti farmaatsiateadlased aitavad immuunsust toetava tooraine uude vormi panna

PM Tervis
Copy
Ternespiim on lehma esimese viie poegimisjärgse päeva jooksul lüpstav kõrge kuivainesisaldusega piim, mille koostisained annavad vasikatele passiivse immuunsuse pärast sündi. Pildil külmutatud ternespiim.
Ternespiim on lehma esimese viie poegimisjärgse päeva jooksul lüpstav kõrge kuivainesisaldusega piim, mille koostisained annavad vasikatele passiivse immuunsuse pärast sündi. Pildil külmutatud ternespiim. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Ternespiim on kasulik tooraine, mis sisaldab suures koguses immuun- ja kasvufaktoreid. Kui seni on Eestis toodetud lehma ternespiimast pulbrit, mis on mõeldud inimestele toidulisandiks ja põllumajandusloomadele täiendsöödaks, siis uue suunana püüavad Tartu ülikooli farmaatsia instituudi teadlased arendada kodumaiseid farmatseutilisi preparaate.

Ternespiim on lehma esimese viie poegimisjärgse päeva jooksul lüpstav kõrge kuivainesisaldusega piim, mille koostisained annavad vasikatele passiivse immuunsuse pärast sündi. Kuna ternespiim on suure termotundlikkusega, ei võta piimatööstused seda vastu.

Tervisetoodete puhul on ternespiim aga oluline toore. Selle seni kasutamata majandusliku ressursi pani enda kasuks tööle Tartu ettevõte Teadus ja Tegu, mille eestvedajad Väino Poikalainen ja Lembit Lepasalu on juba aastaid väärindanud ternespiima erinevateks toodeteks. Nad on välja töötanud ja juurutanud tehnoloogia ternespiima kogumiseks, säilitamiseks ning nii inimestele kui ka loomadele mõeldud pulbritoodete valmistamiseks.

«Ternespiim sisaldab suures koguses immuunfaktoreid, mis kaitsevad organismi haigusttekitavate viiruste ja bakterite eest, ning kasvufaktoreid, mis stimuleerivad luude, lihaste, närvide ja kudede kasvu ning tasakaalustavad veresuhkru taset,» kirjeldasid Poikalainen ja Lepasalu selle kasulikkust. Kui seni on ternespiim inimestele olnud kättesaadav pulbrina, siis nüüd soovib ettevõte luua farmaatsiatooteid ja suurendada tervisele kasulike ternespiimatoodete sortimenti.

Tõenduspõhistele ja farmatseutilistele nõuetele vastavate preparaatide väljatöötamiseks pöördus ettevõte Tartu ülikooli farmaatsia instituudi poole, sest lisaks eriaparatuurile, seadmetele ja töövahenditele on selliste toodete arendamiseks vajalikud ka tipptasemel farmaatsiaalased teadmised, oskused ja kogemused.

Tartu ülikooli farmaatsia instituudi juhataja, farmakognoosia professor Ain Raal tunnistas, et farmatseutiliste preparaatide valmistamine kodumaisest ternespiimast on instituudile põnev, eriti kui arvestada selle lõppeesmärki tuua turule tervisele kasulikud ternespiimapulbri tabletid. «Pulbri kõrval lisame tabletti ka teisi looduslikke koostisosi. Nende oskuslik kombineerimine tagab mitmekülgsema toime ja parema kvaliteedi,» leidis Raal.

Tootmistegevusse kaasatakse farmaatsia instituudi teadlased farmakognoosia, farmatseutilise tehnoloogia, farmatseutilise nanotehnoloogia ja farmatseutilise analüüsi valdkonnast. Preparaatide arendamiseks tehakse eksperimentaaluuringud ternespiimapulbri peamise toimeaine või toimeainete kompleksi ning sobilike looduslike lisandite kombinatsiooni väljaselgitamiseks ja analüüsimetoodika loomiseks, valitakse farmatseutiliselt sobivad manustamisviisid, pannakse kokku nüüdisaegsete ravimvormide koostis, töötatakse välja prototüübid ja uuritakse nende säilivust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles