Lutsar: kõik lähikontaktsed peaksid koroonatesti tegema

PM Tervis
Copy
Professor Lutsari sõnul selgus hiljutisest uuringust, et 80 protsendil neist, kel olid tekkinud nakatumisest märku andvad antikehad, polnud mingit teadmist, et nad üldse oleks viirushaigust põdenud.
Professor Lutsari sõnul selgus hiljutisest uuringust, et 80 protsendil neist, kel olid tekkinud nakatumisest märku andvad antikehad, polnud mingit teadmist, et nad üldse oleks viirushaigust põdenud. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Eestis on koroonaviirus hakanud levima sümptomiteta, mistõttu peaks lähikontaktsed ennast testima ka nähtavate haigustunnuste puudumisel, leiab viroloogiaprofessor Irja Lutsar.

«Kuskil on palju asümptomaatilisi või väheste sümptomitega nakatunuid, keda me kätte ei saa,» kommenteeris Vikerraadio saates «Uudis+» Eestis igapäevaselt antavate positiivsete koroonaproovide suurt protsenti professor Lutsar. Viiruse leviku kontrolli alla saamise lahendusena näeb ta järjest laialdasemat testimist, mida peab tegema sihipäraselt, kontrollides koroonapositiivsetega lähikontaktis olnud inimesi.

Lutsar toonitas ERR-ile, et kindlasti tuleks hoiduda ka ülereageerimisest – näiteks pole mingit põhjust koole ja lasteaedu profülaktiliselt kinni panna, sest epideemia ei püsi laste nakatumisel ning nakatunud lapsed põevad haigust kergelt. Nakatumise levikut saab igaüks takistada jätkuvalt hügieeni- ja distantsihoidmise reegleid järgides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles