Grippi veel pole, ringlusse jõudsid adenoviirused

PM Tervis
Copy
Adenoviirusest põhjustatud haigus võib kulgeda sarnaselt teiste hingamisteede haigestumistega, kuid sellega võivad kaasneda ka silmapõletik, seedehäired ja kõhuvalu.
Adenoviirusest põhjustatud haigus võib kulgeda sarnaselt teiste hingamisteede haigestumistega, kuid sellega võivad kaasneda ka silmapõletik, seedehäired ja kõhuvalu. Foto: Shutterstock

Terviseameti andmeil ei ole Eestis käesoleval hooajal ühtegi gripiviirust laboratoorselt kinnitatud. Jätkuvalt on domineerivaks viiruseks rinoviirus. Lisandunud on ka adenoviirused.

Perioodil 19.–25. oktoober pöördus ülemiste hingamisteede viirusnakkuste tõttu arstide poole 2358 inimest, kellest kolmandiku moodustasid lapsed.

Suurim ülemiste hingamisteede viirusnakkuste registreerimise arv on jätkuvalt Tallinnas, Tartus, Pärnus ja Ida-Virumaal. Hiiumaal ei ole terviseameti andmetel registreeritud mitmel nädalal veel ühtegi respiratoorsete viirusnakkuse juhtu.

Ülemiste hingamisteede viirusnakkuse tunnused on üldjuhul nohu, köha, kurguvalu ja palavik. Paljudel juhtudel põetakse haigus läbi kergelt, väikese palaviku ja eriliste sümptomiteta. Kliinilise pildi järgi, millise konkreetse viirusega tegu, on raske eristada. Selle saab täpselt kindlaks määrata vaid viroloogialaboris.

Kuid nagu gripi puhul, võib ka paragripi, RSV ja adenoviiruste nakkuse korral tekkida kopsupõletik. Sümptomid võivad ulatuda ülemiste hingamisteede põletikust kuni kopsupõletikuni, eriti lastel. Spetsiifiline ravi puudub. Vajadusel kasutatakse haigusnähte leevendavat, toetavat ravi — palaviku alandamine, valuvaigistid, rohke vedeliku joomine, hingamist kergendavad ravimid.

Rinoviirustele on iseloomulikud aevastamine, nohu, vahel esineb ka valulik kurk. Lastel võivad lisanduda köha ja palavik. Rinoviirused on umbes 30–40% täiskasvanutel esinevate niinimetatud külmetushaiguste põhjuseks.

Adenoviirusest põhjustatud haigus võib kulgeda sarnaselt teiste hingamisteede haigestumistega, kuid sellega võivad kaasneda ka silmapõletik, seedehäired ja kõhuvalu.

Haigestumine Euroopa regioonis

Euroopa gripiseirevõrgustiku andmetel oli Euroopa Liidus grippi haigestumise intensiivsus madal. Püsivat gripiviiruse levikut ei ole veel täheldatud üheski riigis.

Terviseamet soovitab viirusnakkuste põdejatel jääda koju ja ennast terveks ravida, kuna haigestunu võib teisi nakatada kuni seitse päeva. Haigena tööl/koolis/lasteaias käimine kurnab ka organismi. Köhides ja aevastades tuleks nina ja suu salvrätiga katta ning vältida silmade puudutamist. Tuleb pidada meeles tihti käsi pesta. Elada tuleks tervislikult – magada piisavalt, olla füüsiliselt aktiivne, vältida stressi, juua piisavalt vedelikke ja süüa täisväärtuslikku toitu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles