Uuring: parem elu on langetanud inimeste kehatemperatuuri (1)

PM Tervis
Copy
Pildil on sügaval Boliivia Amasoonias elava Tsimane põlisrahvaste hõimu liikmed. Hiljutise uuringu käigus analüüsisid teadlased 5000 hõimuliikme kehatemperatuuri andmeid.
Pildil on sügaval Boliivia Amasoonias elava Tsimane põlisrahvaste hõimu liikmed. Hiljutise uuringu käigus analüüsisid teadlased 5000 hõimuliikme kehatemperatuuri andmeid. Foto: Michael Gurven/AP/Scanpix

Antropoloogide hinnangul peegeldavad inimeste kehatemperatuuri muudatused paremaid elutingimusi, kättesaadavamat arstiabi ja kõrgemat oodatavat eluiga.

USA elanike 200 aasta vältel kogutud kehatemperatuuri andmete analüüsist ilmnes, et kõrgema arengutaseme ja arenenud turumajandusega riigis langes inimeste keskmine kehatemperatuur viimaste sajanditega 1,6 protsenti. Vastamaks küsimusele, kas alla 37-kraadine kehatemperatuur on uus normaalsus ka vaesemates riikides, analüüsis California ülikooli antropoloog Michael Gurven oma kolleegidega 5000 Boliivia põlisasuka – tsimanede kehatemperatuuri andmeid.

Teadlased tuvastasid, et kui 2002. aastal oli Amasoonias elavate korilas-põlluharijate keskmine kehatemperatuur 37 kraadi, siis 2018. aastal juba 36,5 kraadi. Ajakirjas Science Advances avaldatud uuring näitab, et niiskete ja kuumade aastaaegade vahetumine tsimanede kehatemperatuuri langust ei mõjutanud – pigem hoopis üldine parem elu: kättesaadavam arstiabi, väiksem suremus ja viimaste kümnenditega paranenud elamistingimused.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles