Terviseamet: viiruse leviku pidurdamine on igaühe vastutus (2)

PM Tervis
Copy
Kuni masside vaktsineerimiseni aitab viirusnakkusest hoiduda usin kätepesu, kaaskodanikega distantsi hoidmine ja maski kandmine. Illustreerival pildil maskides ja maskita kontserdikülastajad Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias 15. oktoobril 2020.
Kuni masside vaktsineerimiseni aitab viirusnakkusest hoiduda usin kätepesu, kaaskodanikega distantsi hoidmine ja maski kandmine. Illustreerival pildil maskides ja maskita kontserdikülastajad Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias 15. oktoobril 2020. Foto: Madis Veltman / Postimees

Terviseamet paneb kõigile südamele, et viiruse leviku peatamise ja ühiskonna avatuna hoidmise tagab kõigi inimeste vastutustundlik käitumine.

Kui on kahtlust koroonapositiivse inimesega kokkupuutumisest rohkem kui 15 minuti jooksul, siis tuleb koroonatest teha esimesel võimalusel. Viimasel ajal on suurenenud haigustunnusteta viirusekandjate arv. Samuti on kasvanud positiivsete testide osakaal ööpäevaga tehtud testide hulgas, mis viitab viiruse varjatud leviku ohule. Seetõttu kutsus terviseameti peadirektori asetäitja Mari-Anne Härma ERRile antud intervjuus üles ka kergete haigusnähtude korral kõiki inimesi koroonatesti tegema.

Valitsus lühendas nii piiriületuse järgse liikumisvabaduse piirangu kui ka koroonaviirusesse nakatunu lähikontaktse karantiini kestust 14 päevalt kümnele. Lähikontaktne peab karantiini lühendamiseks tegema mitte varem kui kümnendal päeval koroonaviiruse testi, mille tulemus peab olema negatiivne. Isolatsiooniperioodi on juba lühendanud mitmed Euroopa riigid, nende seas ka Soome ja Läti.

Pikisilmi oodatava koroonavaktsiini kohta selgitas sotsiaalminister Tanel Kiik ERRile: «Laialdasem vaktsineerimine jääb tõenäoliselt järgmise aasta teise poolde. Vaktsiini esimesed sihtrühmad oleksid vastavalt vajadusele eesliini töötajad – tervishoiutöötajad, sotsiaalvaldkonna töötajad, kelle puhul on nii kõige suurem nakkuse risk kui ka kõige suurem nakkuse edasikandmise risk.»

Samuti saaksid esimeses järjekorras vaktsiini kroonilised haiged, eesliinitöötajad muudest valdkondadest ja riigasutustest ning eakad. Kuna seni on vaktsiinikatsetusi tehtud kuni nooremas keskeas tervete inimestega, jääb Kiige sõnul veel mõneks ajaks teadmata koroonavaktsiini võimalik sobivus eakatele ja kroonilisi haigusi põdevatele inimestele. 

Google Play või App Store’i kaudu saab iga mobiiltelefoni omanik laadida alla mobiilirakenduse HOIA, mis teavitab koroonaviiruse kandjaga lähikontaktis olemisest. Samuti saab nakatunu anonüümselt teavitada teisi HOIA äpi omanikke enda haigestumisest. Rakenduse kasutajate telefonid vahetavad omavahel anonüümseid koode ning riik, rakenduse tootja ega telefoni tootja ei saa teada, kes kellega lähikontaktis olid. Tervise ja heaolu infosüsteemide keskuse andmetel on tänase seisuga HOIA mobiilirakendust alla laaditud 168 894 korda ja end haigeks märkinuid on 173. 

Koroonatestimise koduleht sisaldab infot saatekirjaga, piiriülese ja tasulise testimise kohta. Lisaks on seal vajalik info arstidele ning tööandjatele. Lehel saab muu hulgas broneerida endale aja saatekirja olemasolul, saada sertifikaadi infot, klienditoe numbreid ja asukoha koordinaate testimiskohtade kohta.

Lisainfot Covid-19 kohta on terviseameti veebi- ja Facebooki-lehel.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles