Vitamiin, mis säästab meie närvide igapäevast tööd

, Apotheka proviisor
Copy
Kuna tegemist on vesilahustuva vitamiiniga, siis tiamiinil enamasti imendumisega probleeme ei teki ja varud kehas kestavad ligikaudu 1-2 nädalat.
Kuna tegemist on vesilahustuva vitamiiniga, siis tiamiinil enamasti imendumisega probleeme ei teki ja varud kehas kestavad ligikaudu 1-2 nädalat. Foto: Shutterstock

Vitamiin B1 ehk teisisõnu tiamiin on vesilahustuv vitamiin, mille olemasolu tagab näiteks kogu meie närvisüsteemi normaalse toimimise.

Juba 19. sajandil teati, et B1-vitamiini puudus on seotud ühekülgse ja puuduliku toitumisega, seega tervislike eluviiside ja toitumisega tiamiinivaegust enamasti ei teki. Millistest looduslikest allikatest me seda saame ning mida toob endaga kaasa selle vitamiini puudus?  

B1-vitamiinil on kandev roll süsivesikute ja osa aminohapete ainevahetuse tagamiseks organismis, kuna tiamiin on vajalik süsivesikute, lipiidide ja aminohapete lammutamises. Lisaks aitab B1-vitamiin normaalselt funktsioneerida meie närvisüsteemil, lihastel ja südamel. Tiamiin osaleb ka maomahla tekkimise juures.  

Antud vitamiini leidub nii loomse kui ka taimse päritoluga toiduainetes. Parimad B1-vitamiini allikad on pähklid, seemned, pärm, leib, kaerahelbed, täisterapasta, sealiha, kanafilee, maks, lõhe, kaunviljad, kama, muna, nisuidud, hirss, astelpajumarjad ja merevetikad. Kuna tegemist on vesilahustuva vitamiiniga, siis tiamiinil enamasti imendumisega probleeme ei teki ja varud kehas kestavad ligikaudu 1–2 nädalat. Tiamiini säilib 50 protsendi ulatuses skeletilihastes, 40 protsendi ulatuses maksas ning lisaks veel neerudes ja närvikoes.  

B1-vitamiin on selles osas sarnane C-vitamiiniga, sest mõlema vitamiini puhul kõik liigne väljutatakse organismist uriiniga. Tiamiin imendub peensoolest, aga meeles peab pidama, et imendumist häirivad tugevalt antibiootikumid, suitsetamine, kofeiin, koola-jookide ja musta tee pidev tarbimine ning alkohol. Seega isikud, kes nimetatud tooteid tarbivad, peaksid olema ettevaatlikud ning kontrollima oma B1-vitamiini taset.  

B1-vitamiini puudus 

Liigne rafineeritud toiduainete kasutamine soodustab B1-vitamiini puudust, seega eelistatult peaks tarbima rohkem täisteratooteid, kuna need sisaldavad vitamiine suuremal hulgal.  

Tiamiini pikemaajaline puudujääk organismis põhjustab haigust nimega beribeeri, mis esmalt avastati piirkondades, kus söödi enamasti valget töödeldud riisi. Töötlemise käigus hävinevad aga taime enda koostisesse kuuluvad ensüümid ja vitamiinid, mis tegutsevad koos ja milleta inimese rakud toimida ei saa. Beribeeri peamine sümptom on närvisüsteemi kahjustus, mis omakorda jaguneb kaheks – polüneuriit või südamepuudulikkus. Esimesel juhul ilmnevad mälu nõrgenemine, koordinatsioonihäired või deliirium. Teisel juhul jällegi närvide ja lihaste talitushäirete koosmõjul tekib lihasnõrkus, väsimus, südamelihaste nõrgenemine, mis viib vedelike kogunemisele kehas.  

Alkohoolikutel võib tekkida pidevast tiamiinidefitsiidist tulenevalt Wenicke-Korsakoffi sündroom, mis päädib väikeaju ja suuraju oimusagarate kahjustusena.  

Tiamiini puuduse varajasteks sümptomiteks peetakse seedekulgla tegevuse häireid, nõrkust, isutust, tujukust, kaalulangust, vaimseid muutusi, lihasnõrkust, unehäireid ja anoreksiat.  

B1-vitamiin toidulisandina 

Tiamiini lisavajadus sõltub paljuski tervislikust eluviisist ja toitumisest. Näiteks sportlased, kes on süsivesikuterikkal dieedil, vajavad lisaks ka tiamiini, et muundada suurt hulka söödud süsivesikuid.  

Kindlasti peaksid tiamiini juurde manustama alkohoolikud ja igapäevased suitsetajad ning ülemäära kohvi, musta teed ja koolajooke tarbivad inimesed. Antibiootikumide kuuri järgselt on samuti soovitatav tarbida lisaks B1-vitamiini.  

Ühe ravi osana ehk lisakomponendina tuleks tiamiini tarbida ka Alzheimeri tõve, seniilsuse, diabeedi, aneemiate, alkoholismi, gripi ja herpese puhul.  

Pideva väsimustunde korral võiks samuti sesoonselt tarvitada B-kompleksi vitamiine, et ennetada vitamiinide defitsiidi teket.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles