5 praktilist nippi mehele, mis aitavad elukvaliteeti ja eluiga tõsta

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Ülemiste Tervisemaja spetsialistid jagavad soovitusi meestele, kes soovivad elada pika ja täisväärtusliku elu.

1. Söö kõrvitsaseemneid ja tomatit

Soovitaja: Teele Teder, toitumisnõustaja

Kuigi laias laastus kehtivad meile olenemata soost sarnased toitumis- ja liikumissoovitused, on osad toidud meestele nende tervise seisukohalt olulisemad kui naistele.

Näiteks kõrvitsaseemned oma kõrge tsingisisalduse pärast. Tsink avaldab olulist mõju meeste tervisele, parandades seksuaalset võimekust ja viljakust. Tsinki leidub spermas ja eesnäärmes, see on vajalik eesnäärme normaalseks talitluseks. Tsink aitab hoida organismis vajalikku testosteroonitaset ning ennetada erektsioonihäireid. Kellele aga kõrvitsaseemned ei sobi, võib tsinki saada ka pähklitest, kaunviljadest, täisteraviljadest ja munast.  

2. Ära peida oma emotsioone!

Soovitaja: Katre Pääso, psühhiaater

Vaimse tervise hoidmiseks piisab enamasti lihtsatest võtetest, mis töötavad just siis, kui neid kasutada regulaarselt ja järjepidevalt. Samas on juba välja kujunenud vaimse tervise häirete puhul palju keerulisem tekitada tagasi tasakaalu ajukeemias, mis vastutab meie meeleolu ja üldise heaolutunde eest. 

Sinu vaimsele tervisele on hea, kui jagad oma muresid, sest üksi oma peas mõtteid keerutades kaldume üle mõtlema ja kaotame võime näha olukordi objektiivselt. Oma emotsioonide liigne vaoshoidmine ei toeta vaimset tasakaalu. Levinud ütlus «mehed ei nuta», töötab hoopis vaimset tervist kahjustavalt. Seega, mehed, nutt on terviseks! Oma emotsioonide väljendamine on hea vaimse tasakaalu ja tugevuse tundemärk.

Kindlasti võiks mehe menüüsse kuuluda ka tomat või isegi miks mitte ketšup, sest neis sisaldub meeste jaoks eriti oluline antioksüdant lükopeen. Tomatite kuumutamisel purunevad nende rakuseinad ning see aitab organismil lükopeeni võrreldes värskete tomatitega paremini omastada. 2002. aastal läbi viidud uuringutega (U.S. National Cancer Institute) tõestati, et meestel, kes söövad kaks või enam korda nädalas tomateid, väheneb risk haigestuda eesnäärmevähki. 

3. Lase ennast analüüsida

Soovitaja: dr Jüri Laasik, laboriarst

Praktika näitab, et keskmine Eesti mees jõuab arsti juurde mõnevõrra hiljem kui Eesti naine. Kas see peaks nii olema? Kindlasti mitte. Tegelikult on mehed viimastel aastatega väga palju terviseteadlikumaks muutumas. Loodus on paika pannud, et erinevad tõved ohustavad mõlemaid sugupooli ja kui lisada veel meeste riskialtim suhtumine, olemegi silmitsi faktiga, et mingist east alates on mehi vähem kui naisi. Kas meie, mehed, ei peaks seetõttu pöörama rohkem tähelepanu oma tervisele ja seda ohustavatele riskidele?

Nooremate, 18-40. aastaste meeste tervisekäitumises on valdav mõtteviis «pole häda, pole vaja arsti». See suhtumine ei ole siiski õige, sest sageli võivad mitmed haigused, mis hiljem väga raskete tagajärgedega lõppevad, alata suhteliselt tagasihoidlike sümptomitega. Neid haiguse algeid on siiski võimalik paljudel juhtudel avastada ning üheks võimalikuks ja lihtsaimaks mooduseks on oma tervise regulaarne kontrollimine laborianalüüside abil.

4. Külasta apteeki!

Inge Mesek, apteeker

Näen tihti suhtumist, kus eriti mehed näevad apteeki vaid paigana, kuhu minna retseptiravimitele järele. Tegelikult võib apteeki külastada juba seetõttu, et mugavalt mõõta oma tervisenäitajaid, nagu näiteks vererõhku või veresuhkrut.

Apteeki võiks külastada ka selleks, et ennetada haigeks jäämist: võtta vitamiine, mineraale, tervist turgutavaid vahendeid. Põhimõtteliselt saab apteegist enamiku vaevuste vastu abivahendi või siis lihtsalt head nõu, kui on tervisega seotud mure meelel.

Kui inimene sööb korralikult köögivilju ja toitub tervislikult, siis tal ei ole vaja vitamiine lisaks võtta. Aga kui paljud seda tänapäeval teevad? Meestega arutades kerkib esile pigem päevakava, kus oma toitumise jälgimisele väga aega pole anda, päevad mööduvad tihti kohvi juues, võib-olla ka suitsetades ning paljudel lõpevad õhtud tugeva trenniga.

5. Väldi liigset higistamist

Soovitaja: Olga Delovski, esteetilise meditsiini õde

Novembris ehk meeste kuul on hea aeg taas rohkem tähelepanu pöörata ja meelde tuletada, et mehe nahk vajab samamoodi hoolt ja ravi nagu naise omagi. Olgugi, et need erinevad veidi, on üldine hoolduse vajadus sarnane.

Meessuguhormoon testosteroon on see, mis muudab meeste naha paksemaks ja rasusemaks, põhjustab tugevamat karvakasvu ning rohkemat higistamist. Sellest tulenevalt on teatud protseduurid, mis meeste seas just populaarsemad on. Lisaks laialt levinud probleemid nagu punetus, pigment ja akne on mured, mis tihti meeste enesekindlust mõjutavad, kuid erinevate protseduuride abil saab neile hõlpsasti lahenduse.

Liighigistamine ehk hüperhidroos on higistamine suuremal määral, kui nõuab keha normaalne soojusregulatsioon. Sagedamini esineb peopesadel, taldadel või kaenlaaluste piirkonnas. Higistamisevastased süstidega saab blokeerida närviülekande higinäärmetele. Botuliintoksiini süste teostatakse kaenlaaluste, labakäte ja -jalgade higistamise korral. Ravim süstitakse nahka keskmiselt 1-2 cm vahedega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles