Antikehatestidele võib olla tõhusam alternatiiv

PM Tervis
Copy
Immuunsüsteemi T-rakk, mida võib nimetada ka tapjarakuks (punane) patogeeni kahjutuks tegemas.
Immuunsüsteemi T-rakk, mida võib nimetada ka tapjarakuks (punane) patogeeni kahjutuks tegemas. Foto: Shutterstock

Esimene immuunsüsteemi T-rakkude test näib olevat varem läbi põetud Covid-19 leidmisel tõhusam kui antikehatestid.

Nii IgM- kui IgG-tüüpi antikehad hakkavad verre ilmuma juba esimese haigusnädala jooksul, antikehad on leitavad aktiivse nakkusega ja nakkusohtlikel haigetel, lõpliku antikehade taseme saavutavad patsiendid umbes 40. päevaks pärast haigestumist. Selle kõrval on järjest enam fookusesse tõusnud T-rakuline immuunvastus, mis tõenäoliselt mängib SARS-CoV-2 vastu kujunevas immuunsuses võtmerolli, kirjutab Med24.

Vo linn Itaalias, mis kevadel kogus kuulsust kõigi oma elanike SARS-CoV-2 suhtes testimisega, on nüüd uue analüüsimeetodi katselavaks.

Uuringusse kuulus 2290 inimest Vo linnas, kellest 70-l oli varem PCR-testiga leitud SARS-CoV-2. Nendest 37-l olid kerged sümptomid, 9-l mõõdukad või rasked sümptomid ning 24 olid asümptomaatilised. 60 päeva pärast positiivset PCR-testi võeti samadelt inimestelt vereproov ning sellest tehti T-rakkude test. Uuritav T-rakkude test suutis üles leida 97 protsenti (68/70) varem SARS-CoV-2-ga nakatunud inimestest, samal ajal kui antikehade test leidis üles vaid 77 protsenti (54/70).

T-rakuline vastus oli tugevam nendel, kes haigust sümptomitega põdesid võrreldes nendega, kes nakkuse asümptomaatiliselt läbi tegid.

Mitmed uuringud on näidanud, et T-rakuline vastus võib püsida kauem kui antikehad. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles