Covid-19 levik nõuab uue argikäitumise juurutamist (2)

Marilin Vikat
, vanemtoimetaja
Copy
Ühistranspordis peab nüüdsest maski kandma.
Ühistranspordis peab nüüdsest maski kandma. Foto: Mihkel Maripuu

Maski tuleb sellest nädalast alates kanda ühissõidukites, kaubandusettevõtete teenindussaalides ja nende üldkasutatavates ruumides. Ka konverentsidel, kontsertidel, teatris ja kinos tuleb kanda maski või katta nina ja suu, selgitab terviseameti nakkushaiguste seire ja epideemiatõrje osakonna juhataja Hanna Sepp.

«Selle nõude täitmist palume jälgida ning inimesi informeerida ka vedajatel, kaubandusettevõtjatel ja ürituste korraldajatel,» lausub Sepp. Maski ei pea tema sõnul kandma inimesed, kellele see on meditsiiniliselt vastunäidustatud või kellel on vajadus suhelda vaegkuuljatega – vaegkuulja loeb ka vestluspartneri huultelt –, samuti alla 12-aastased lapsed. «Võimalikud on ka teised põhjendatud olukorrad, näiteks juhul, kui transpordivahendis pole teisi reisijaid,» lisab ta.

Omatehtud mask ja distants. «Omatehtud maski puhul on kõige tähtsam materjal. Sõltuvalt kasutatud materjalist võib mask kinni pidada 30–50 protsenti peentest osakestest,» ütleb Sepp. «Omatehtud maski kandes tuleb lisaks täita kõiki teisi ennetavaid meetmeid: pesta käsi, hoida teiste inimestega distantsi. Tähtis on meeles pidada, et igakordne maski puudutamine kätega suurendab maski saastumist ja seeläbi haigestumisohtu. Oluline on pöörata tähelepanu ka silmade kaitsele ja mitte hõõruda neid kätega, sest avatud limaskesta kaudu võib viirus samuti leida tee organismi.»

Enne riskirühma kuuluva inimesega kohtumist tuleb veenduda enda nakkusohutuses ning külastamisel tagada ohutus. «Kinni tuleb pidada ohutusreeglitest, mis kehtivad koroonaviirusega nakatunuga koos elamisel, sealhulgas tuleb kanda maski, hoida võimaluse korral distantsi ja vältida temaga kokkupuudet ning puhastada regulaarselt käsi ja pindu,» selgitab Sepp.

Covid-19 sümptomid on peavalu, haistmismeele kadu, ninakinnisus, köha, väsimus, lihasevalu, nohu, maitsemeele kadu, kurguvalu, palavik, loetleb Sepp.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles