Popov: koroonapatsientide haiglaravi on kevadega võrreldes lühem

PM Tervis
Copy
Terviseameti meditsiinistaabi juht dr Arkadi Popov
Terviseameti meditsiinistaabi juht dr Arkadi Popov Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Kui kevadel ja suvel oli koroonapatsient haiglaravil keskmiselt kuu ja isegi kauem, siis novembris on see aeg langenud alla nädala.

«Viimase poole aastaga on nõuded muutunud, isolatsiooni lõpetamise reeglid on muutunud leebemaks, ravi ja ravikvaliteet on muutunud,» loetleb terviseameti meditsiinistaabi juht dr Arkadi Popov ERRi vahendusel põhjusi, miks novembris langes haiglasoleku aeg alla kahe nädala, olles nüüd keskmiselt vaid kaks-kolm päeva.

Popov nimetab kiirema tervenemise põhjustena meetodeid, mis intensiivravi ei nõua, kuid aitavad koroonapatsiente varasemast kiiremini ravida. Ravi kestust lühendab tavapäraselt reuma, astma ja allergiate raviks kasutatava deksametasooni ja eksperimentaalse remdesiviiri manustamine, aga ka mitteinvasiivne ventilatsiooniteraapia ehk hapnikuravi, kus inimene ei vaja narkoosi ega intubeerimist. 

Nüüd kirjutatakse koroonaravil viibinu haiglast välja siis, kui ta on tervenenud ja isolatsiooniaeg on lõppenud, ning ka siis, kui inimene on endiselt nakkusohtlik, aga ei vaja enam haiglaravi – sel juhul jätkub kodune ravi isolatsiooninõudega ja perearsti jälgimisel.

Kevadisel koroonaviiruse leviku laineharjal vajas haiglaravi korraga ligi 160 koroonahaiget, kellest intensiivravis oli 36 inimest. Terviseameti andmetel oli esmaspäevase seisuga haiglaravil 154 Covid-19 patsienti, kellest juhitaval hingamisel oli kaheksa inimest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles