Kaalukirurg: ülekaal mõjutab meeste seksuaalelu ja viljakust

PM Tervis
Copy
Kaalulangetusele aitab kaasa füüsilise koormuse tõstmine ning vitamiini- ja kiudaineterikka kvaliteettoidu söömine; võimalik on ka kirurgiline sekkumine.
Kaalulangetusele aitab kaasa füüsilise koormuse tõstmine ning vitamiini- ja kiudaineterikka kvaliteettoidu söömine; võimalik on ka kirurgiline sekkumine. Foto: Shutterstock

Rasvumisega seonduvate haiguste tõttu kaotavad mehed rohkem eluaastaid, lisaks kahjustab rasvumine otseselt meeste seksuaalelu ja viljakust.

«Ülekaalulisust peetakse siiani iseloomuveaks. Kuid tõsiasi on see, et väga paljudel inimestel on pärilik kalduvus tüsenemisele, milles nad ise ju kuidagi süüdi pole ning tänapäevases rasvumist soodustavas elu-, töö- ja toidukeskkonnas võimenduvad need geenid veelgi,» selgitab kaalukirurg dr Ilmar Kaur.

Ta lisab, et madalast füüsilisest koormusest ning kehvadest terviseharjumustest tingitud ülekaalulisus mõjutab meeste tervist naistega võrreldes tõsisemalt. Arsti hinnangul ei tohi muude ülekaalulisusega seotud probleemide kõrval tähelepanuta jätta meeste seksuaaltervist, mis mõjutab oluliselt meeste füüsilist ja vaimset heaolu. 

Uuringute põhjal on meeste tüsenemise puhul üks olulisi tegureid meessuguhormoon – testosteroon. See mõjutab viljakust, eesnäärme talitlust, potentsi, lihasmassi, füüsilist võimekust ning keha rasvaprotsenti. Looduslikult on meeste keha rasvasisaldus võrreldes naistega madalam just kõrgema testosteroonitaseme tõttu. Seda taset võib aga alandada vähene füüsiline koormus, sage alkoholi tarbimine ja rasvumine. Nii hakkab ülekaalulisuse tõttu testosteroonitase langema, mis omakorda soodustab edasist tüsenemist.

Dr Kauri sõnul on kuni pooltel juhtudest paari lastetus tingitud mehest. Kuigi viljatus võib olla geneetiline või kujuneda elu jooksul põetud haiguste tagajärjel, ei tohiks kindlasti alahinnata elustiili, rasvumise ja keskkonna mõju meeste viljakusele. Meditsiinilised uuringud kinnitavad, et kaalulangus tõstab meeste seksuaalelu kvaliteeti ja sagedust.

Paljudel juhtudel piisab kaalulangetuseks füüsilise koormuse tõstmisest ning vitamiini- ja kiudaineterikka kvaliteettoidu söömisest. Suure ülekaalu korral on võimalik ka kirurgiline sekkumine, et aidata koos kehalise aktiivsuse ja menüü muutmisega tuua lahendust kaalu- või terviseprobleemidele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles