Tuvastati Covid-19 leviku kõrgaeg ja kuidas see erineb teistest koroonaviirustest

PM Tervis
Copy
Inimesed maskides. Eestis hakkas 24. novembrist avalikes kohtades kehtima maski kandmise kohustus.
Inimesed maskides. Eestis hakkas 24. novembrist avalikes kohtades kehtima maski kandmise kohustus. Foto: Remo Tõnismäe / Postimees

Covid-19ga inimesed on kõige tõenäolisemalt esimese viie päeva jooksul pärast sümptomite tekkimist väga nakkavad, kinnitab uus uuring, toonitades isoleerumise vajadust.

Lanceti ajakirjas avaldatud uuring näitab ka, et asümptomaatilised isikud võivad viirusest kiiremini vabaneda ja olla nakkusohtlikud lühemat aega.

Esimeses omalaadses süstemaatilises ülevaates analüüsisid teadlased 98 varasema uuringu andmeid koroonaviiruse nakkuse leviku kohta.

Nad vaatasid uuringutes kolme võtmetegurit:

viiruskoormus (nakkuse erinevatel etappidel kehas avastatud viiruse hulk)

viiruse RNA eraldumine (aeg, mil keegi viiruse geneetilist materjali eraldab)

elusviiruse eraldumine (kus elusviirus isoleeritakse ja testitakse, kas see suudab laboris edukalt paljuneda).

Teadlased võrdlesid oma avastusi ka kahe teise koroonaviiruse tüvega, et paremini mõista, miks Covid-19 on nii kiiresti levinud.

Nad leidsid, et SARS-CoV-2 (viirus, mis põhjustab Covid-19) viiruskoormus saavutab ülemiste hingamisteede tipu haiguse alguses, sümptomite tekkimise ja viienda päeva vahel.

Seda on oluline teada, sest arvatakse, et viiruse levik ülemistest hingamisteedest on peamine nakkusallikas. Võrdluseks: kahe teise koroonaviiruse tüve (SARS-CoV ja MERS-CoV) viiruskoormus saavutab tipu hiljem – vastavalt 10-14 päeval ja 7-10 päeval – pakkudes rohkem aega sümptomite tuvastamiseks ja karantiiniks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles