Arstid maskikohustusest: kes tohib ja kes ei tohi maski kanda

PM Tervis
Copy
Alates 24. novembrist on maski kandmine kohustuslik kõikjal avalikes siseruumides, ühissõidukites ja teenindusasutustes. Illustreerival pildil maskides kontserdikülastajad ja töötajad Estonia teatris.
Alates 24. novembrist on maski kandmine kohustuslik kõikjal avalikes siseruumides, ühissõidukites ja teenindusasutustes. Illustreerival pildil maskides kontserdikülastajad ja töötajad Estonia teatris. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Arstid selgitavad, kellel on maski kasutamine keelatud ning millistel juhtudel võib maski avalikus kohas näo eest eemaldada.

Kui suur osa elanikkonnast kannab avalikes siseruumides maske, siis on võimalik ülemiste hingamisteede viirushaiguste levikut pidurdada. Kasu on nii ühekordsetest meditsiinilistest ehk kirurgilistest maskidest kui ka mitmekordselt kasutatavatest riidest näomaskidest.

Maski kandmine on keelatud 

  • inimestel, kellel langeb tavaõhku hingates vere hapnikutase alla normaalse taseme – tavaliselt on need raskete kopsu- ja südamehaigustega patsiendid, kes vajavad kodust hapnikravi;
  • inimestel, kes erinevatel põhjustel ei ole võimelised oma maski ise eemaldama – näiteks inimesed, kes on halvatud, voodihaiged, teadvusetud, sügava psüühikahäirega;
  • alla kaheaastastel lastel.

Maski kandmisele võib teha erandi järgmistel juhtudel:

  • kui isiku tuvastamiseks palutakse mask eemaldada;
  • erakorralistes olukordades, kus on tõsine oht inimese elule või tervisele; 
  • kuulmispuudega inimestega rääkimisel, kus suu nägemine on vajalik kõne mõistmiseks – võimaluse korral võiks sellistel juhtudel kasutada läbipaistvat visiiri;
  • alla 12-aastastel lastel ei ole maski kandmise kohustust. 

Kerge ja mõõduka raskusega kroonilisi haigusi põdevad patsiendid on Covid-19 raskest kulust eriti ohustatud ja saavad maski kandmisest enim kasu. Seetõttu peaksid need inimesed ja nende läheduses viibijad kindlasti maske kandma.

Raviga hästi kontrollitud kroonilised haigused, sealhulgas kroonilised hingamisteede või südame-veresoonkonnahaigused ei ole põhjus, miks maski mitte kanda.

Eesti Kopsuarstide Seltsi juhi Rain Jõgi sõnul on kahetsusväärselt hakanud levima linnalegend nagu oleks maski kandmine astmahaigel vastunäidustatud. «Kuna hingamisteede viirusinfektsioonid on üks peamisi astma ägenemise riskitegureid, on maski kandmine astmahaigetel eriti oluline, et vähendada [lisaks viiruse levikule] ka astma ägenemiste riski,» rõhutab Jõgi astmahaigetele maski kandmise tähtsust. 

Eesti Perearstide Selts rõhutab, et praeguses olukorras on oluline inimeste vahelisi kontakte ning nakatumise tõenäosust vähendada. Selleks aitavad 2+2 reegel ja distantseerumine, kaugtöö võimaldamine ning maski kandmine.

Perearstid väljastavad tõendeid ainult nendel juhtudel, kui maski kandmine on tervislikel põhjustel keelatud. Alla kaheaastaste laste maski kandmise kohta tõendeid ei anta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles