Teadlased leidsid, et mõned viljad võivad aidata kroonilise kõhukinnisuse vastu

PM Tervis
Copy
Pakendatud marjad ja puuviljad.
Pakendatud marjad ja puuviljad. Foto: Shutterstock

Kroonilise kõhukinnisuse vastu on apteegiravimite kõrval abi toiduainetest, näiteks ploomidest või India teelehepurust psülliumist. Nüüd näitas USA teadlaste uuring, et kõhtu ravib edukalt ja peaaegu kõrvaltoimeteta ka kiivi, kirjutab Novaator.

Michigani meditsiinikooli gastroenteroloogia ja toitumisteaduse professor William Chey juhitud uurimisrühm võrdles kolme looduslikku kroonilise kõhukinnisuse leevendajat: ploome, psülliumi ja kiivisid.

Samuel Chey lisab, et psüllium töötas pea sama tõhusalt kui ploomid, kuid ploomidega võrreldes jäid teelehepulbrit võtnud patsiendid oma raviga kaks korda vähem rahule. Kiiviga olid patsiendid isegi viis korda rohkem rahul kui psülliumiga.

Paraku oli kõigil ravivõtetel ka kõrvalmõjusid: psülliumirühma liikmetest kurtis kolmandik kõhuvalusid ning 19 protsendil tekkisid gaasid; ploomirühma katseisikutest kurtis 36 protsenti puhitust, 18 protsenti kõhugaase ning veel sama paljud kõhuvalu. Kiivirühmas kurtis puhituse üle vaid 11 protsenti inimesi ning ükski osaleja ei maininud gaase ega kõhuvalu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles