Uuring: koroonaaeg paneb hambaid krigistama ja lõua valutama

PM Tervis
Copy
Stressiseisundis on lõualuud pinges ja sageneb tahtmatu hammaste kokkusurumine. Uneaegse hammaste krigistamisega kaasnevaid kahjustusi saab vähendada spetsiaalse kaitsmega.
Stressiseisundis on lõualuud pinges ja sageneb tahtmatu hammaste kokkusurumine. Uneaegse hammaste krigistamisega kaasnevaid kahjustusi saab vähendada spetsiaalse kaitsmega. Foto: Shutterstock

Koronapandeemiaga kaasnev stressitaseme tõus põhjustab bruksismi ja alalõualiigese valu intensiivistumist.

Ajakirjas Journal of Clinical Medicine avaldatud uuringust ilmnes, et inimesed kaebasid sagedamini lõuavalu ning öise hammaste krigistamise ehk bruksismi üle. 

Tel Avivi Ülikooli teadusrühma juhi Alona Emodi-Perlmani sõnul näitasid kevadise koroonapandeemia ajal Poolas ja Iisraelis tehtud uuringu tulemused tugevat seost ärevuse ja emotsionaalse stressiga, vahendab Medical News Today.

Uuringus osales 2020. aasta märtsis kehtestatud eriolukorra ajal 700 inimest Iisraelis ja 1092 inimest Poolas. Küsitlustulemuste põhjal olid hammaste krigistamise ja lõuavalu ilmingud tugevamad Poolas, kus nimetatud sümptomid sagenesid 34 protsendi võrra.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles