Belgias töötav Eesti arst: lähikontakt on lubatud ainult ühe inimesega (1)

PM Tervis
Copy
Belgia mees toomas rangetesse piirangutesse muhedust.
Belgia mees toomas rangetesse piirangutesse muhedust. Foto: Johanna Geron/REUTERS/Scanpix Baltics

«Belgias kehtivad reeglid on näiteks sellised, et sul on lubatud lähikontaktis olla ainult ühe ja alati sama inimesega, kellega ei pea 1,5-meetrist vahet hoidma,» räägib Belgias töötav perearst Mihkel Helemaa.

«Seejuures üks lähikontaktne inimene ei tähenda ühte inimest nädalas, vaid ühte ja sama inimest nii kaua, kuni reeglid kehtivad. Ja nad kehtivad juba julgelt üle kuu aja,» selgitab Helemaa Med24-s.

Kui kellegi koju kutsud, siis võib perekonna kohta olla selleks ainult üks lähikontaktne, lisab arst. «Kui elad üksi, võid kutsuda ühe lähikontaktse ja ühe inimese veel, kuid nad ei tohi seal olla samaaegselt.

Tänaval on lubatud kohtuda kuni neljal inimesel, kes hoiavad 1,5-meetrist vahet. Ehk siis, kui oled kuue inimesega tänaval koos, saad trahvi. Trahv on 250 eurot inimese kohta. Politsei ei hoia tagasi. Kui ta näeb punti inimesi koos või öösel väljas, siis kirjutavad trahvi,» räägib arst. 

«Avatud on ainult toidupoed ja ehituspoed/aiakeskused. Toidupoest saab üksnes toitu. Supermarketid ei tohi näiteks mänguasju seni müüa, kuni mänguasjapoed on suletud. Neid asju saab tellida interneti kaudu. Spordikeskused on suletud. Belgiale omane elav sotsiaalelu ja baarikultuur on kolinud internetti,» räägib Helemaa.

Ta tõdeb, et jõulud jäävad sel aastal vist ära. Ilutulestik aastavahetusel on juba ära keelatud, et vähendada EMOde ja päästeteenistuse töökoormist.

«Võib öelda, et gripivaktsiinidele oli meil sel aastal lausa ralli. Suurem osa riskigruppidest sai vaktsineeritud. Koroonavaktsiini osas ollakse samuti pigem positiivselt meelestatud.»

«Leidub neid, kes usuvad vandenõuteooriaid koroona päritolu või selle eesmärgi kohta, kuid suur hulk patsiente intensiivravil nii kevadel kui nüüd teise laine ajal, on mõjunud kainestavalt,» ütleb arst. «Koguni nii, et olen oma praksises näinud lapsi, kes kardavad kooli minna, kuna koolis oli Covid-19 positiivne ja kardetakse viiruse viimist koju vanematele ja vanavanematele.»

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles