5 teaduslikult tõestatud viisi Covid-19 pandeemiast tingitud stressi maandamiseks

PM Tervis
Copy
Pandeemia põhjustab tohutut stressi.
Pandeemia põhjustab tohutut stressi. Foto: Shutterstock

Haiglad täituvad koroonaviirusesse nakatunud patsientidega, Covid-19 juhtumite arv kasvab ning peaaegu igaüks tunneb praeguseks juba kedagi, kes on viirusega kokku puutunud. Töötute arv suureneb iga päevaga, väikeettevõtjad kannatavad ning lapsevanematel on töö kõrvalt õpetajaks olemisel mõistus otsa saamas.

Maailmas valitsev olukord on äärmiselt stressirohke, kuid õnneks on siiski asju, mida selle stressi maandamiseks teha saab. Siin on viis teadlikult tõestatud visi, mis aitavad pandeemiaaegset stressi maandada ja taastada kontroll oma elu üle, kirjutab CNN.

Võta hetkeks paus ning hinga

Maailmas eksisteerib väga  palju erinevaid hingamistehnikaid, aga eksperdid soovitavad stressi maandamiseks praktiseerida just seda nippi. Hinga sügavalt sisse ja loe samal ajal kuueni. Aseta käed kõhule ning tunneta, kuidas kõhupiirkond õhuga täitub. Hinga rahulikult, taas kuueni loendades, välja. Tee lühike paus ning korda rahustava hingamise tehnikat, kuni end lõõgastununa tunned. 

Kaardista ärritajad ja kuula oma keha

Parim aeg rahustavate tehnikate praktiseerimiseks on siis, kui tunned, et ärevus hakkab vaikselt kasvama, paanikas olles need tehnikad ei toimi. See aga tähendab, et tuleb kaardistada kõik faktorid, mis ärritavalt mõjuvad ning mõista, kuidas keha stressist märku annab. Millised on tavaliselt kõige esimesed märgid saabuvast stressist? Tihti on nendeks valulik või kange kaelapiirkond, kerge iiveldus ning kõhu- või peavalu.

Ela aeglasemalt

Üks viis stressi peatamiseks on sõna otseses mõttes tempo maha võtta ning kõike aeglasemalt teha. Aeglaselt rääkides ning liikudes muutud ise rahulikumaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles