Teadlased avastasid lihtsa viisi, kuidas saab oluliselt vähendada südamehaiguste riski

Getter Adeele Tamm
Copy
Toit, puuviljad, söök, taldrik, toidulaud, viilutatud, viilud, kiivi, tervislik amps


Foto Arvo Meeks/Valgamaalane
Toit, puuviljad, söök, taldrik, toidulaud, viilutatud, viilud, kiivi, tervislik amps Foto Arvo Meeks/Valgamaalane Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Teadlased tegid 30 aastat kestnud uuringu käigus kindlaks, et kui asendada punane liha taimse valguga, siis see võib vähendada südamehaiguste riski kuni 14 protsenti.

Uuringus osales üle 43 000 mehe, kelle keskmine vanus oli 53. Teadustööga alustati aastal 1986 ja seejärel täitsid osalejad üksikasjaliku toitumisküsimustiku iga nelja aasta tagant. «30-aastase perioodi jooksul dokumenteeriti 4556 südamehaiguse juhtumit ja neist 1860 lõppesid surmaga. Mitte ühelgi katsealusel ei olnud südame-veresoonkonna haigust ega vähki, kui nad uuringusse registreerusid,» vahendas Healthline. Tulemused näitasid, et töötlemata punast liha süües kasvas südamehaigustesse haigestumise risk 11 protsenti ja töödeldud liha(peekon, hot dogid, vortsid, salaami) süües 15 protsenti.  

Punast liha võib asendada näiteks soja, ubade või pähklitega. Seda tehes väheneb inimesel 14 protsenti võimalus haigestuda südamehaigustesse. 

Kas punast liha ei või enam üldse süüa? 

Võib ikka, on teada-tuntud tõde, et kui süüa kõike mõõdukalt, siis see on tasakaalustatud toitumise alustalaks. Siiski on soovituslik koos lihaga süüa ka palju köögivilju. 

Allikas: Healthline

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles