Vahelduv paastumine: kasvav trend ja hea viis kaalu langetamiseks

Getter Adeele Tamm
Copy
Mees, kehakaal, suur kõht, rasvumine, toitumine

Foto: Arvo Meeks/Valgamaalane
Mees, kehakaal, suur kõht, rasvumine, toitumine Foto: Arvo Meeks/Valgamaalane Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Vahelduv paastumine (intermittent fasting) on viimaste aastatega kogunud jõudsalt populaarsust nii Eestis kui ka mujal maailmas. «Väidetavalt saab tänu sellele langetada kaalu, pikendada eluiga ja parandada ainevahetust,» vahendab Healthline. 

Vahelduvaks paastumiseks on erinevaid võimalusi. Iga meetod võib olla efektiivne, kuid nende sobivus on individuaalne. Toome välja viis populaarsemat neist.   

1. 16/8 meetod

See meetod tähendab, et paastuma peaks 14–16 tundi päevas, naistel üle 15 tunni söömata olla ei soovitata. Ülejäänud kaheksa kuni kümne tunni jooksul tohib teha kaks, kolm või rohkem toidukorda. Lihtsustatult võib antud tehnikat kasutada ka nii, et jätate hommikusöögi vahele ja peale õhtusööki enam millegagi kõhtu ei kinnita. Näiteks teete esimese toidukorra kell 12 ja viimase kell kaheksa õhtul. Paastumise ajal võib juua kõiki nullkalorsusega jooke (näiteks vesi ja must kohv). Oluline on hoida meeles, et toidukordade ajal peab siiski tervislikult toituma, sest vastasel korral see meetod ei tööta. 

2. 5/2 põhimõte

5/2 tehnika toimib nii, et viiel päeval nädalas süüakse tavapäraselt ja kahel päeval 500–600 kalorit päevas. 

3. Söö, puhka, söö 

Antud meetodi puhul ei sööda kaks korda nädalas 24 tunni jooksul midagi ja ülejäänud päevadel lihtsalt toitutakse tervislikult. Kuna terve ööpäev nälgimst võib algul väga keeruline olla, siis soovitatakse algajal paastujal alustada 14–16 tunnist ja seejärel aina 24 poole liikuda. 

4. Üle päeva paast

See tähendab, et üle ühe päeva paastutakse kas 24 tundi või süüakse maksimaalselt 500 kalorit ööpäeva jooksul. Ülejäänud päevadel ei loeta kaloreid, aga süüakse siiski tervislikult. 

5. Sõjamehe dieet

Sõjamehe dieedis näksitakse päeva vältel erinevaid värskeid puu- ja köögivilju ning õhtul süüakse ära korralik portsjon täisväärtuslikku toitu.

Allikas: Healthline

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles