Perearst: tean inimesi, kellel pole pärast kergelt põetud koroonaviirust tervis taastunud

PM Tervis
Copy
Tartu Ülikooli peremeditsiini dotsent Marje Oona
Tartu Ülikooli peremeditsiini dotsent Marje Oona Foto: Andres Tennus

Sotsiaalministeeriumi ekspertkomisjoni liige, perearst Marje Oona avaldas, et on kohanud inimesi, kellel pole pärast suhteliselt kergelt põetud koroonaviirust tervis täielikult taastunud. «Andmed näitavad, et igal kümnendal Covid-19 põdenul kestavad haigusnähud kauem kui kolm kuud,» lisas ta. 

«Covid-19 ei ole ainult hingamisteede ja kopsude haigus, kahjustuda võivad erinevad siseorganid ja ka aju, sest viirust sisselaskvat retseptorit leidub väga paljudes rakkudes,» selgitas doktor Oona.

«Sellest ka erinevad pikaajalised nähud. Lisaks suureneb Covid-19 nakkuse puhul ligikaudu 12 korda näiteks suhkruhaiguse tekkimise risk; infarkti ja insuldi risk kasvab kaheksa kuni kümme korda. Koroonaviirusel on ka mõju ajutegevusele, näiteks udune aju, isegi dementsuse teke,» sõnas perearst.

«Ausalt, ma ei jõua vaktsiini ära oodata, et selliseid kannatusi ära hoida,» tunnistas ta ning lisas, et kui vaktsiin ka saabub, siis pandeemia ei taandu sugugi üleöö. «Kõige ohustatumaid saame siis juba otsast kaitsma hakata.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles