UURING ⟩ Covid-19 sümptomaatilised haiged on neli korda nakkusohtlikumad kui asümptomaatilised

PM Tervis
Copy
Covid-19 testimine Paides.
Covid-19 testimine Paides. Foto: SCANPIX

Asümptomaatilised SARS-CoV-2 nakatunud on viiruse leviku potentsiaalne allikas. Singapuris uuriti, kui olulist rolli asümptomaatilised nakatunud mängivad.

Singapuris testitakse inimesi palju, et leida nii sümptomaatilised kui asümptomaatilised nakatunud. Selleks kasutatakse erinevaid lähenemisi, näiteks osade kõrge riskiga töökohtade töötajaid (ehitus, merendus) testitakse rutiinselt kord nädalas või üle nädala, kõigi positiivse testi andnud inimeste lähikontaktseid testitakse samuti. Positiivse testi andnud inimeste lähikontaktsed selgitatakse välja ja suunatakse karantiini, karnatiini lõpetamiseks on vajalik negatiivne test. Enamasti tehakse nakatunutel ka antikehade test. Kuna seronegatiivsete inimeste viiruskoormus on enamasti kõrgem kui juba serokonversiooni läbi teinud inimestel, eeldatakse, et seronegatiivsed inimesed on nakkusohtlikumad, vahendab Med24.

Uuringus jälgiti kõiki inimesi, kes lõpetasid karantiini vahemikus 1. augustist 11. oktoobrini, välja arvatud tööliste ühiselamutes elavad inimesed, sest nende elukorraldus erineb ülejäänud elanikkonna omast märkimisväärselt.

Uuringu käigus leiti, et Covid-19 esmashaigestumine lähikontaktsete hulgas oli sümptomaatilise juhuga kokkupuute järgselt 3,85 korda kõrgem kui asümptomaatilise juhuga kokkupuute järgselt. Seega on asümptomaatilised SARS-CoV-2 nakatunud küll nakkusohtlikud, aga võivad olla vähem nakkusohtlikud kui sümptomaatilised haiged. 

Uuring annab tuge, et asümptomaatiliste nakatunute lähikontaktsed tuleb aktiivselt välja selgitada ja isoleerida. Piiratud ressursside tingimustes tuleks aga eeskätt keskenduda sümptomaatiliste haigete lähikontaktsete väljaselgitamisele, kuna see võib olla efektiivsem haiguse leviku tõkestamisel populatsiooni tasemel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles