Eestis avastati A-gripiviirus

PM Tervis
Copy
Gripp.
Gripp. Foto: Madis Veltman

Aasta esimesel nädalal kinnitati Pärnumaal üks A-gripiviiruse juhtum. Terviseameti andmeil on sel hooajal Eestis laboratoorselt kinnitatud kaks gripijuhtu — üks A- ja üks B-gripiviirus.

Ajavahemikul 4. kuni 10. jaanuarini pöördus ägedate respiratoorsete viirusnakkuste tõttu arstide poole 2596 inimest, kellest ligi 20 protsenti moodustavad lapsed. Kõige enam registreeritud pöördumisi on Ida-Virumaal, Narvas, Tartumaal, Tallinnas ja Pärnumaal.

Nii Euroopa gripiseire võrgustiku kui WHO andmetel püsib Euroopa Liidus ja mujal maailmas grippi haigestumise intensiivsus jätkuvalt madalal tasemel. Erinevad hügieeni- ja füüsilise distantseerimise meetmed SARS-CoV-2 viiruse leviku vähendamiseks on mõjutavad gripiviiruse levikut.

Gripi tekitajaks on ortomüksoviiruste (Orthomyxoviridae) sugukonda kuuluvad viirused. Grippi põhjustavad A-, B- ja C-gripiviirused.

Pandeemilise potentsiaaliga on ennekõike A-gripiviirused. Haiguse tundemärkideks on kiirelt tõusev kõrge palavik, peavalu, kuiv köha ja/või nohu, väsimus ja nõrkus, lihase- ja liigesevalu. Gripiga võivad kaasneda rasked probleemid nagu kopsupõletik ja krooniliste pulmonaalsete ning kardiovaskulaarsete haiguste ägenemine.

Kõige enam haigestuvad grippi lapsed, kuid hospitaliseerimised ja surmajuhud tekivad peamiselt eakate, krooniliste haigustega inimeste hulgas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles