10 000 sammu päevas: miks ja kas ikka on vaja?

Getter Adeele Tamm
Copy
Jalutamine
Jalutamine Foto: Shutterstock

Aktiivne elustiil on alati olnud tähtis nii füüsilise kui ka vaimse tervise eest hoolitsemisel. Kõndimine on üks lihtsamaid viise tagamaks piisav kehaline aktiivsus. Kuigi ühiskond on eriolukorras kohanenud uute oludega, veetes rohkem aega kodus, on endiselt oluline iga päev liikuda ning sellele tuleks tähelepanu pöörata ka talvel.

Kõndimine on inimese peamine liikumise viis – regulaarne jalutamine aitab hoida meie keha tervena. Terve päev istuvas asendis töötades on iga tunni järel soovitatav veidi liigutada, lahkudes oma töökohalt ja näiteks tehes venitusharjutusi.

Regulaarne kõndimine parandab enesetunnet ja tagab igapäevase vajaliku liikumise, isegi kui sel päeval polegi kavas muud füüsilist tegevust. Keha tervise hoidmiseks ei piisa siiski vaid mõnest sammust päevas. Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel on soovitatav päevas teha umbes 7500 sammu. Kuid uskumus 10 000 sammust päevas on rahva seas muutunud palju populaarsemaks. Ja mitte asjata! Nõnda soovitataksegi tervetel inimestel piisava liikumisaktiivsuse tagamiseks iga päev astuda 10 000 sammu ehk läbida 7 km.  Mida rohkem samme suudame iga päev astuda, seda tugevamaks ja tervemaks muutub meie keha.

Fitnessitreener Kārlis Vanags: «Inimkeha on loodud liikuma ja see toimib täisväärtuslikult ainult piisava hulga liigutuste korral. Kõndimine on universaalne liikumisviis, mis parandab kogu tugi- ja liikumiselundkonna tõhusat toimimist, sest selle käigus töötavad kogu keha lihased. Kõndimise ajal jaotub koormus ühtlaselt üle kogu keha – iga sammuga kandub koormus jalgadelt ülakehale ja kätele, sellepärast peaksid käed saama vabalt liikuda, mitte olema taskus või hoidma telefoni.»

Treeneri sõnul on liikumisel heaks abivahendiks nutikäevõru või -kell, mis salvestab iga päev astutud sammude arvu isegi siis, kui telefoni pole käepärast. «Nii ei tundu 10 000 sammu üldse palju, sest osa koguneb juba kodus ringi liikudes, kuid kui telefon on laual või diivanil, siis jäävad need sammud fikseerimata. Samuti on paljudes nutikellades ja nende rakendustes erinevaid motiveerivaid elemente, mis innustavad kasutajaid kõndima 10 000 sammu mitte ainult kord nädalas, vaid iga päev. Garmini nutikellad teavitavad, mitu päeva järjest olete endale igapäevaselt seatud sammude eesmärgi saavutanud. Kui olete seni olnud pigem passiivne, ei peaks eesmärki kohe seadma 10 000 sammule – suurendage läbitud maad järk-järgult,» sõnas Kārlis Vanags. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles