Selle toidu söömine võib anda positiivse narkotesti

PM Tervis
Copy
Jahmunud
Jahmunud Foto: Shutterstock

Mooniseemned pärinevad oopiumimoonist – taimest, mis toodab piimjat vedelikku, millest saadakse morfiini ja muid opiaate. Seetõttu võivad mooniseemned sisaldada mikrodoosi morfiini, vahendab Live Science.

Opiaatide või morfiini suhtes on võimalik saada positiivne narkotesti tulemus, kui on tarbitud mooniseemneid, kinnitab Rutgersi New Jersey meditsiinikooli erakorralise meditsiini juht dr Lewis Nelson. «See pole eriti levinud, kuid võib juhtuda,» tõdes Nelson.

Arsti sõnul sõltub mooniseemnete söömisest niinimetatud valepositiivse uimastitesti saamise võimalus mitmest asjaolust, sealhulgas sellest, kui palju seemeneid söödi, morfiini kontsentratsioonist mooniseemnetest ja laboris kasutatavast lävendist, mille järgi kinnitatakse «positiivne» tulemus.

1987. aasta uuringu raames küpsetasid viis teadurit küpsiseid, mis sisaldasid umbes 1 tl (5 milliliitrit) mooniseemnetäidist, mille nad ostsid toidupoest. Kaks tundi pärast mitme küpsise söömist osutusid kõikide teadurite testisid opiaatide suhtes positiivseks. Morfiini kontsentratsioon nende uriinis oli suurem kui 300 nanogrammi milliliitris, mis oli testis kasutatud positiivse tulemuse minimaalne väärtus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles