Kaks last said ränga haiguse ema vähirakke sisse hingates

Getter Adeele Tamm
Copy
Illustreeriv foto
Illustreeriv foto Foto: Shutterstock

Väga erakordne on see, kui imik pärib emalt kasvaja, kuid selliseid juhtumeid siiski tuleb ette. Kahel Jaapani vastsündinul arenes välja kopsuvähk pärast seda, kui nad sünnituse ajal hingasid sisse ema vähirakke, vahendab Livescience

Keskeltläbi üks beebi 1000st sünnib vähki põdevale emale ja üks 500 000st pärib kasvaja oma emalt. Vaatamata sellele, et need juhtumid on väga harva esinevad, on teadlased kindlaks teinud, et vähk võib tõesti kanduda ema verest platsentasse. Nüüd aga tuvastasid eksperdid uue levikutee: üliharva võib olla võimalik vähk saada sünnitusel platsentas sisalduvaid vähirakke sisse himgates.

Kahel naisel, kellel oli emakakaelavähk, sündisid imikud, kes omakorda põdesid kopsuvähki. Esimene juhtum oli seotud 23-kuuse poisiga, kes viidi haiglasse kaks nädalat kestnud lakkamatu köhaga. Teine patsient oli 6-aastane poiss, kes sattus sinna rinnavaluga. Mõlemad said kopsuvähi diagnoosi. 

23-kuuse beebi ema sai kolm kuud pärast lapse sündi emakakaelavähi diagnoosi, kuid arvatakse, et tal oli kasvaja juba raseduse ajal. Nii ema kui ka laps said keemiaravi. Poiss sai terveks, aga ema suri viis kuud hiljem. 

6-aastase poisi emal avastati emakakaelavähk juba raseduse ajal, aga arvati, et olukord on kontrolli all, nii et seda ei ravitud tol hetkel. Naine suri kaks aastat hiljem. Poisile tehti muude raviprotseduuride kõrvalt ka keemiaravi ning tema vasak kops eemaldati. Ta jäi operatsioonijärgselt 15 kuuks jälgimise alla ja pärast seda tunnistati poiss terveks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles