Ravimiametile teatati eelmisel nädalal kahest vaktsineeritud eaka surmast

PM Tervis
Copy
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Ravimiamet on teadlik kahest vaktsineeritud eaka surmast. Vaktsineerimise järgselt neil kõrvaltoimeid ei tekkinud ning arstide hinnangul puudub nendel juhtudel seos vaktsiiniga.

Eestis hakati eelmisel nädalal vaktsineerima eakaid hooldekodu elanikke. Ravimiametile saadeti kaks teatist, kus eakatel kirjeldati halba enesetunnet ja nõrkust. Teatati ka kahe vaktsineeritud eaka surmast, kuid arstide hinnangul puudub nendel juhtudel seos vaktsiiniga.

Kõrge vanus ei ole vaktsineerimise puhul vastunäidustus. Covid-19 haigusega hospitaliseeritute vanusest on näha, et Covid-19 haigus ohustab ennekõike just vanemaealisi ning seetõttu kaasati ka vaktsiinide uuringutesse üle 65-aastaseid krooniliste haigustega inimesi. 

Haprussündroomiga, väga halvas üldseisundis ja elu lõpule lähenevatel inimestel võivad ka vaktsiinide tavalised kõrvaltoimed, näiteks palavik, iiveldus ja oksendamine, mõjuda halvemini ja kiirendada väga raskelt haigete eakate surma saabumist.

Vaktsineerijad hindavad riski ja kasu suhet ning kaaluvad sellistel juhtudel vaktsineerimise kasu ja kahju väga hoolikalt. Kui juhtub, et mõni vaktsineeritu sureb vahetult või mõni aeg pärast vaktsineerimist, siis iga juhtumi puhul hinnatakse, kas vaktsineerimine võis ebasoodsalt mõjutada rasket kroonilist haigust või lahkus inimene haiguse tõttu. Ravimiametile saadetakse teatis, kui tervishoiutöötaja peab seost vaktsiiniga võimalikuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles