Võitlus vähkitekitava bakteri vastu on arvatust raskem

PM Tervis
Copy
Helicobacter pylori
Helicobacter pylori Foto: Shutterstock

Tallinna Tehnikaülikooli molekulaarmeditsiini doktorant Kaisa Roots uurib, millised vähkitekitava bakteri Helicobacter pylori tüved Eestis ringlevad ja kuidas nendest kõige tõhusamalt lahti saada.

Helicobacter pylori (H. pylori) on pisike spiraalne bakter, kes elab inimese maos. Tänaseks teame, et lisaks maohaavanditele põhjustab H. pylori veel kroonilist mao limaskesta põletikku ja sillutab tee maovähi tekkeks, vahendab Novaator.

Nimelt on sellel bakteril ensüüm nimega ureaas, mis muudab mao happelise keskkonna aluselisemaks. Kui ureaasi toimel mao pH tõuseb, soodustab see teiste bakteriliikide kasvu maos — muutus on aga kahjulik ja põhjustab erinevaid maohaiguseid.

Teadusrühma esialgsed tulemused väga väikeses valimis näitavad, et lausa 40 protsenti H. pylori tüvedest võivad olla antibiootikumile klaritromütsiin resistentsed. Murettekitav on veel see, et sageli kopsu- ja kõrvapõletiku raviks kasutatav antibiootikum amoksitsilliin ei toimi Helicobacteri vastases ravis umbes pooltel juhtudel. 

On väga oluline, et H. pylori nakkus varakult tuvastatakse ja õige plaani järgi välja ravitakse. Nakkuse varajane avastamine võimaldab mao mikroobikooslustel kiiremini taastuta ja vältida edasisi maohaiguseid.

Artikkel ilmus Eesti Teaduste Akadeemia korraldatava konkursi «Teadus 3 minutiga» raames.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles