Arst räägib, millised sümptomid võivad kaasneda südame rütmihäiretega (1)

PM Tervis
Copy
Juba tõsisematest südamega seotud probleemidest võivad märku anda pearinglus, uimasus, õhupuudus või rindkerevalu.
Juba tõsisematest südamega seotud probleemidest võivad märku anda pearinglus, uimasus, õhupuudus või rindkerevalu. Foto: Shutterstock

Südamehaigused ei ole Covid-19 pandeemia ajal kuhugi kadunud ning probleemi kahtlustades tuleks pöörduda arstile. Tavaliselt on esimeseks vajalikuks uuringuks EKG.

Erinevad rütmihäired ja muud südame jõudlust mõjutavad haigused võivad põhjustada probleeme kogu organismi vereringes. Confido Kiirkliinikute arst dr Andreas Abeli sõnul võivad rütmihäirete tagajärjeks olla üldine nõrkus ja jõuetus, südamepuudulikkusest tingitud tursed või hoopis trombidest põhjustatud komplikatsioonid, näiteks ajuinfarkt.

Arst toob välja, et südame rütmihäirele võib viidata tunne, et süda peksleb, lööb ebaregulaarselt või jätab lööke vahele. Juba tõsisematest südamega seotud probleemidest võivad märku anda pearinglus, uimasus, õhupuudus või rindkerevalu. Alati ei pruugi aga kaebusi esineda või on need leebed, mistõttu inimene ei pane neid tähele.

Südametegevuse jälgimisel võivad abiks olla nutikellad. Pulsi ja südamerütmi jälgimisel saab muuhulgas treenida targalt, ilma et koormaks liialt organismi või südant. «Nutiseadme tuvastatud võimalik terviseprobleem tuleks aga kindlasti üle kontrollida tervishoiuasutuses vastava aparatuuri ja testide abil,» ütleb Abel.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles