Tuntud ravim lühendas Covid-19 haigete sümptomite kestust

PM Tervis
Copy
Covid-19 vastu küll vaktsineeritakse, aga oluline on leida ka tõhusad ravimid.
Covid-19 vastu küll vaktsineeritakse, aga oluline on leida ka tõhusad ravimid. Foto: DAMIEN MEYER/AFP/Scanpix

Väike pilootuuring näitab, et ivermektiini varajane manustamine haiguse ajal võib kerge Covid-19ga patsientidel vähendada viiruskoormust ja sümptomite kestust, mis omakorda võib aidata vähendada viiruse levikut.

Ivermektiin on parasiidivastane ravim, mille puhul on leidnud kinnitust, et see vähendab SARS-CoV-2 paljunemist in vitro (rakkudes laboritingimustes), ehkki kogustes, mis ületavad inimestele kasutamiseks soovitatut. See koos inimkatsete esialgsete tulemustega, milles kasutati aga kahtlase päritoluga andmeid ja millele ei antud eksperdihinnangut, ajendas ivermektiini kasutama paljudes Ladina-Ameerika riikides, hoolimata usaldusväärsete tõendite puudumisest selle efektiivsuse kohta nakkuse ravimisel või ennetamisel.

Uurimisrühm andis 24 kinnitatud Covid-19 infektsiooni ja kergete sümptomitega patsiendile üheühekordse annuse ivermektiini või platseebot esimese 72 tunni jooksul pärast esimeste sümptomite tekkimist. Keskmine viiruskoormus oli ivermektiiniga ravitud rühmas madalam – umbes kolm korda väiksem nelja päeva jooksul ja kuni 18 korda väiksem seitsmendal päeval pärast ravi.

Ravitud patsientidel ilmnes ka teatud sümptomite vähenenud kestus (lõhna- ja maitsekaotuse korral 50 protsenti ja köha korral 30 protsenti). Kõigil patsientidel tekkis viirusspetsiifiline IgG, kuid antikehade keskmine tase oli jällegi ravitud rühmas madalam kui platseeborühmas. «See võib olla nende patsientide väiksema viiruskoormuse tulemus,» selgitab ISGlobali teadur ja Navarra ülikooli kliiniku arst Carlos Chaccour.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles