Teadlased: veri võib mängida Covid-19 kummaliste sümptomite tekkes võtmerolli

PM Tervis
Copy
Veri võib mängida Covid-19 kahjustustes suurt rolli.
Veri võib mängida Covid-19 kahjustustes suurt rolli. Foto: Shutterstock

Covid-19 puhul kaasnevad mitmed hingamisteede haiguse kohta kummalised probleemid võivad olla tingitud muutustest veres, vahendab Medical Xpress.

Kõige raskemad Covid-19 juhtumid algavad lekkivatest veresoontest. Veresoonkonna kahjustused põhjustavad põletikku ja hüübimist ning kopsudesse tekib vedelik.

Samal ajal võib tekkida hulk näiliselt mitteseotud sümptomeid. Vererõhk langeb, rütmihäired panevad südame ja kesknärvisüsteemi proovile. Mõned uuringud näitavad, et sellistel erinevatel sümptomitel võib olla üks süüdlane – väike molekul, mida nimetatakse bradükiniiniks – ja teadlased kahtlustavad nüüd, et SARS-CoV-2 on võimeline häirima õrna süsteemi, mis hoiab seda signaalainet kontrolli all. Tulemuseks on niinimetatud põgenenud bradükiniinitorm, mille tunnuseks on põletik, vere hüübimine ning südame, kopsude ja aju töö häirumine.

Dr Sidney Strickland teab bradükiniini kohta üht-teist, olles seda pikalt uurinud neurodegeneratiivsete haiguste, põletike ja vere hüübimise kontekstis. Tema labor näitas esimesena, et β-amüloidpeptiid, mis arvatavasti põhjustab ajus kleepuvate naastude moodustamise tagajärjel Alzheimeri tõbe, paneb liikuma ka molekulaarsete sündmuste jada, mis viib bradükiniini vabanemiseni. See on aga põletiku ja vere hüübimishäire tõenäoline põhjus.

«Kui hakkasime uurima Covid-19, oli meie esimene mõte, et rasketele juhtudele iseloomulik põletik võib pärineda plasmakontaktisüsteemist,» ütleb Stricklandi labori teadusdotsent Erin Norris. Plasmakontaktisüsteem ativeerib plasmavalgu, mis käivitab vere hüübimise ja vabastab põletiku tekitamiseks bradükiniini. «Plasmakontaktisüsteemi uurides saame põletikku ja hüübimist uurida korraga,» ütleb ta.

Teadlased töötavad kunstkoroonaviirusega, mille käsitlemine on vähem tülikas kui tegeliku patogeeni. Jälgides, kuidas kunstkoroonaviirus laboris plasmaproovidega suhtleb, saavad teadlased kindlaks teha, kas tehisviirus tekitab kontaktsüsteemi kaudu tõepoolest bradükiniinitormi. Kui see teooria kinnitatakse, võib see parandada raskete Covid-19 juhtude korral väljavaateid. «On olemasolevaid ravimeid, mis blokeerivad kontaktisüsteemi ja pärsivad bradükiniini tootmist, häirimata organismi peamisi hüübimisteid,» ütleb Norris.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles